Binnenland
AVROTROS

Bloedverdunners kunnen redding zijn voor coronapatiënten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bloedverdunners kunnen redding zijn voor coronapatiënten

Het zou misschien wel één van de grote doorbraken kunnen zijn in de behandeling van corona-patiënten: het toedienen van een verhoogde dosis bloedverdunners. Hugo ten Cate, internist-vasculair geneeskundige Maastricht UMC, heeft hier zich samen met andere mee beziggehouden en vertelt erover in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Naast longproblemen hebben veel patiënten in het ziekenhuis ook last van longembolieën. Nederlandse onderzoekers schreven er een rapport over, dat vanavond wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Radiology.

Verder kijken dan ademhalingsproblemen

Hugo ten Cate is één van de auteurs. Het rapport dat hij met zijn collega’s schreef, is vooral een oproep om verder te kijken dan de beademingsproblemen.

"Bij ongeveer 25 procent van de mensen die wordt opgenomen in het ziekenhuis met corona, komen bloedproppen voor. Het lijkt er ook op dat het het verloop van de ziekte ernstig kan beïnvloeden."

Toedienen

Op basis van dit rapport werden de afgelopen weken al aanpassingen gemaakt in de coronabehandelingen in ziekenhuizen. "Als patiënten een verslechtering doormaken, dus een slechtere zuurstofvoorziening hebben, dan weten we dat we snel een CT-scan moeten maken om te kijken of er longembolieën voorkomen", vertelt Ten Cate.

"De vraag is of we de doseringen van bloedverdunners die we bij andere ziekten gebruiken, wel toereikend zijn voor coronapatiënten. Het lijkt erop dat dat niet zo is. Dus we moeten misschien twee keer zoveel gaan geven”, legt Ten Cate uit.

Daarnaast is er ook nog sprake van een ander risico: "De keerzijde van anti-stollingsmiddel is altijd een bloedingsrisico. Dus we moeten effectief anti-stollen, zonder dat patiënten daarvan gaan bloeden."

Intensive care-cijfers

De afgelopen dagen daalt het aantal coronapatiënten dat op de intensive care gestaag. Ten Cate wil dat echter nog niet toeschrijven aan de nieuwe behandelmethode: "Het zou fijn zijn als ik dat kon bevestigen… Ik denk dat we dat nog niet kunnen danken aan anti-stolling. Elke dag stellen we ons beleid bij. Ik hoop dat dit gaat bijdragen aan het beter behandelen van corona-patiënten."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie