Binnenland
WNL

Moet 5 mei ieder jaar een vrije dag worden? 'Graag meer nationale blijdschap'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet 5 mei ieder jaar een vrije dag worden? 'Graag meer nationale blijdschap'

5 mei zou elk jaar een vrije dag moeten zijn. Daarvoor pleitte de hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad Esther Voet vandaag in het radioprogramma WNL Opiniemakers. “Het lijkt mij de belangrijkste dag die ons allemaal kan verbinden”, aldus Voet.

Momenteel is Bevrijdingsdag een feestdag waarop iedereen één keer in de vijf jaar vrij is, terwijl Koningsdag wel ieder jaar een verplichte vrije dag is. “Ik ben fan van Koningsdag, maar wat we daar vieren is de verjaardag van de koning”, zegt Voet. “Sorry, maar dan vind ik 5 mei veel belangrijker, qua betekenis.”

Meer dan concerten

Daarnaast zou Voet graag zien dat 5 mei meer waardering krijgt. Zo zou er volgens haar meer moeten worden georganiseerd dan bevrijdingsconcerten. “Dat is heel leuk, maar als je niks met concerten hebt, vis je mooi achter het net. Ik zou graag meer nationale blijdschap zien op 5 mei.”
Voet ziet een belangrijke rol weggelegd voor de overheid om te zorgen dat 5 mei een volwaardige nationale feestdag wordt. “Op dit moment wordt deze kwestie overgelaten aan de CAO’s. Ik vind dat een foute zaak. De regering moet hierin leidend zijn.”

Paradijs

Antropoloog Arjan Erkel, ook te gast bij WNL Opiniemakers, sluit zich aan bij het betoog van Voet. “Het gaat over trots en eer. Waarom mogen we er niet trots op zijn dat we in een vrij land, het paradijs op aarde, leven”, aldus Erkel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie