Binnenland
NOS

Hakim Ziyech, fantastisch of flegmatiek?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hakim Ziyech, fantastisch of flegmatiek?

Afgelopen week laaide het debat over Hakim Ziyech weer op. De spelmaker van Ajax werd geroemd om zijn creativiteit en unieke kwaliteiten, maar ook bekritiseerd om zijn nonchalance. Hoe presteert Ziyech volgens de statistieken?

Kijkend naar de cijfers is Ziyech in vele opzichten ongeëvenaard in de Eredivisie. Sinds zijn debuut voor sc Heerenveen was hij goed voor 108 goals of assists (in 153 wedstrijden), meer dan iedere andere speler. Hij werd tegen NAC Breda de eerste speler met meer dan honderd schoten dit seizoen. Ziyech creëerde daarnaast 91 kansen voor zijn teamgenoten in 2017/18, minstens 29 meer dan iedere andere speler in de Eredivisie. Het zijn duizelingwekkende getallen die de middenvelder op zijn CV heeft staan.

Het meest opvallende moment tijdens Ajax – NAC was uiteraard de treffer van Ziyech uit een vrije trap. Dit seizoen kwam bijna driekwart van zijn schoten (76 van de 103) van buiten het strafschopgebied. Van deze 76 schoten promoveerde Ziyech er twee tot een doelpunt, wat hem een conversie van slechts drie procent oplevert. De spelmaker is sinds zijn debuut de speler met de meeste goals uit directe vrije trappen (9), maar hij heeft ook verreweg de meeste pogingen ondernomen (134; Lasse Schöne staat op 2 met 74).

Ziyech is niet alleen aanvallend van waarde; bij Ajax heeft hij zich ook ontwikkeld in het defensieve aspect. Er is dit seizoen in de Eredivisie namelijk geen speler met meer balheroveringen dan hij (193). Daartegenover staat dat Ziyech dit seizoen ook de speler is die het vaakst de bal verloor (667). Dit kan niet los gezien worden van zijn aantal balcontacten: 2086 stuks, en ook daarin staat hij bovenaan in de Eredivisie.

Ziyech’s enorme aantal schoten en gecreëerde kansen leidt uiteindelijk toch jaarlijks tot een zeer schappelijk aantal goals en assists. Ook dit seizoen was hij weer bij acht Amsterdamse treffers de aangever. Maar is vijf doelpunten wellicht te weinig gezien zijn aantal doelpogingen? En valt er iets te winnen in het enorme aantal keren balverlies, of kenmerkt dit juist het risico in zijn spel die je niet moet indammen omdat dit ten koste gaat van de creativiteit? Een discussie die in de komende speelronden ongetwijfeld vervolgd wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie