Binnenland

Recordaantal Nederlanders in buurt-WhatsApp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordaantal Nederlanders in buurt-WhatsApp

De buurt in de gaten houden via WhatsApp is populairder dan ooit. Maar liefst een half miljoen mensen zijn inmiddels lid van speciale WhatsApp-groepen, bedoeld om verdachte personen te melden aan buurtgenoten.

Dat zeggen de initiatiefnemers van het landelijke platform 'WhatsApp Buurtpreventie' tegen EenVandaag. Stephanie Nap en Jan Niessen zijn precies twee jaar geleden begonnen met het initiatief.

Recordaantal Nederlanders houdt buurt veilig via WhatsApp

Waarom? Om een einde te maken aan inbraken en andere criminaliteit in de buurt. "Het bleek dus helemaal niet te bestaan", vertelt Stephanie. Ze begon het daarom maar zelf. Met Jan Niessen beheert ze nu de landelijke site en de speciale Facebookgroep van beheerders. Vrijwilligers kunnen zich daar aanmelden en aangemerkt worden als dé officiële buurtApp. En de initiatiefnemers blijven de dienst doorontwikkelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heksenjacht en chatgesprekken

Maar het kan ook mislopen. Zo bleek in het Brabantse Aalburg. Verslaggevers van Omroep Brabant kwamen erachter dat vooral Polen stelselmatig gediscrimineerd werden. "Ook deelden sommige deelnemers vieze plaatjes", vertelt Joop Lankhaar, die toen een van de beheerders was. Wat bedoelt was als een initiatief om de buurt veilig te houden, ontaardde volgens hem in 'een heksenjacht'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De initiatiefnemers erkennen dat er nog 'kinderziektes' zijn. Beheerders moeten streng zijn, zeggen zij en onruststokers uit de groep gooien. Ook kunnen ze denken aan het oprichten van een tweede groepsapp voor chatgesprekken. Náást die voor meldingen.

Ster advertentie
Ster advertentie