Binnenland

GGD'en: door XL-teststraten eind dit jaar 100.000 tests per dag

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD'en: door XL-teststraten eind dit jaar 100.000 tests per dag

De GGD'en openen begin november de eerste van vier tot vijf XL-teststraten. Daarin worden mensen getest zonder dat ze hun auto uit hoeven. Per XL-teststraat kunnen dan 2500 tot 5000 test per dag worden gedaan. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD-GHOR in 1 op 1.

Waar de teststraten komen is nog onduidelijk, daarover wordt nog gesproken met marktpartijen. "Maar je moet denken aan met de auto makkelijk bereikbare plaatsen, zoals vliegvelden en langs snelwegen. Maar het kunnen ook grote evenementenhallen zijn."

In november 'hoopt' Rouvoet dat de eerste XL-teststraat wordt geopend. Er komen er in ieder geval vier tot vijf, zegt Rouvoet. "Stel dat het succesvol zou zijn, dan kun je dat natuurlijk verder uitbreiden."

Eind december kan de GGD dagelijks 80.000 coronatests per dag afnemen. "Het dubbele van wat we nu doen." Als de XL-straten open zijn, plus de mobiele test-units, dan ga je in de richting van 100.000 eind dit jaar", zegt Rouvoet.

Vandaag bellen, vandaag testen

Volgens Rouvoet loopt het testen inmiddels gesmeerd: "Als je vandaag belt, kun je vandaag of morgen terecht. Bij de meeste locaties, nog niet overal." Voor het bron-en contactonderzoek geldt dat niet, daarvoor geldt 'een harde grens' van zo'n 2000 besmettingen per dag. De afgelopen dagen waren dat er meer dan drie keer zoveel.

Volgens Rouvoet zijn er sinds 1 juni ongeveer 2,5 miljoen testen gedaan. "Is er niks misgegaan? Dat zou ik veel te makkelijk vinden." Volgens Rouvoet zouden bedrijven met 95 procent-score heel tevreden zijn, maar dat gaat dat voor de GGD'en niet op. "Ik realiseer me dat er dan 125.000 mensen zich niet hebben kunnen testen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie