Binnenland
PowNed

'Kernwapens zijn niet vintage'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kernwapens zijn niet vintage'

Bij kernwapens denk je misschien aan iets van vroeger, uit de Koude Oorlog, maar ze zijn absoluut niet vintage, legt Gerrit van der Wal van Artsen voor Vrede uit: "Er zijn wereldwijd nog steeds 13-15 duizend kernbommen en daarmee kun je de aarde zo'n 500 keer vernietigen. Als de Verenigde Staten en Rusland allebei zo'n tien bommen op elkaar afvuren, dan leidt dat tot honderden miljoenen doden in één middag. Op de langere termijn kan ons hele ecosysteem instorten. Ook een lokaal nucleair conflict, tussen India en Pakistan bijvoorbeeld, kan uiteindelijk leiden tot 2 miljard doden."

"We hebben te maken met internationale spanningen zoals in Afghanistan en West-Afrika en instabiele leiders zoals Trump en Poetin en een ongeluk zit in een klein hoekje. In de Koude Oorlog hielden de twee supermachten elkaar nog in evenwicht, maar tegenwoordig is er meer kans op ongelukken. Denk aan autonomere wapens, waar geen mens bij aan te pas komt. Die kunnen gehackt worden."

Wat kan Nederland eraan doen om de wereld toch een stukje veiliger te maken? "In januari vindt in New York de vijfjaarlijkse controle van de voortgang van het non-proliferatieverdrag plaats. Een niet-aanvalsverdrag dat het belangrijkse verdrag is op dit terrein en door bijna alle landen is ondertekend. Nederland is dit keer vicevoorzitter. Nederland kan officieel aan de negen landen met kernwapens vragen om te beloven om nooit als eerste aan te vallen. Het nieuwe kabinet kan hier niet aan voorbijgaan."

Ster advertentie
Ster advertentie