Binnenland
AVROTROS

Koepelorganisatie van schuldhulpverleners vraagt nutsbedrijven: 'Sluit voorlopig geen huishoudens af'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Koepelorganisatie van schuldhulpverleners vraagt nutsbedrijven: 'Sluit voorlopig geen huishoudens af'

De koepelorganisatie van schuldhulpverleners, de NVVK, roept nutsbedrijven op om coulant om te gaan met het opeisen van betalingen. De NVVK verwacht grote betalingsproblemen bij huishoudens die inkomsten mislopen. Met name mensen in de schuldhulpverlening of die onder bewindvoering staan voelen nu al de financiële consequenties van de corona-noodmaatregelen.

De NVVK heeft afgelopen weekend tevergeefs aandrongen bij de regering om schuldhulpverleners op de lijst van vitale beroepen te zetten. Marco Florijn van de NVVK: "Schuldhulpverleners moeten op dit moment alle zeilen bijzetten. Er komen veel vragen van ondernemers en uitzendkrachten. Het is ontzettend druk op dit moment."

'Extra weekgeld om te hamsteren'

Florijn legt uit dat bewindvoerders te maken hebben met mensen die weekgeld krijgen. "Er komen nu mensen die extra weekgeld willen om bijvoorbeeld te hamsteren. Je moet je voorstellen dat een deel van deze mensen een verstandelijke beperkingen heeft. Dat vergt veel uitleg en intensieve begeleiding."

Vandaag werd bekend dat drinkwaterbedrijf Dunea voorlopig geen huishoudens afsluit van het water. Florijn hoop dat nutsbedrijven het voorbeeld volgen van Dunea. "Gemiddeld worden er 60 huishoudens per week afgesloten."

400 huishoudens per week afgesloten

"Het is belangrijk dat andere drinkwaterbedrijven dit initiatief navolgen. Ook hopen we dat energieleveranciers dit doen. Momenteel worden er zo'n 400 huishoudens per week afgesloten. Stop daar voorlopig mee."

Voorzitter Florijn wil graag dat de noodprocedure voor het aanvragen van bijstand bij de gemeente wordt versneld. Ook pleit hij voor een landelijk beleid voor coulance bij schulden.

Ster advertentie
Ster advertentie