Naar homepage
Binnenland

Wie mogen legaal wiet gaan telen?
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie mogen legaal wiet gaan telen?

Het is een spannende dag voor enkele tientallen ondernemers die vandaag meedoen een loterij. Tien ondernemersplannen worden gekozen. De prijs? Een plan om legaal wiet te telen ten uitvoer brengen. Jacob Zwinderman en Erwin Douwes zijn twee van die ondernemers. "Als we niet gekozen worden, zijn we radeloos," zei Zwinderman in NOS Met het Oog op Morgen.

Dat het via een loting bepaald wordt, wringt bij beide heren. Toch snapt Douwes de beslissing wel. "Dit is best wel pittige materie. Bij de aanbesteding voor een nieuwe weg kan Rijkswaterstaat goed beoordelen wat nodig is. Dit onderwerp is nieuwer en misschien wel lastiger te beoordelen."

Zwinderman heeft er wat minder vertrouwen in. Hij heeft een plan geschreven dat specifiek voor Groningen geschikt is. Maar in een loting is er geen garantie dat hij erdoorheen komt. "De hele raad, Economische en Juridische Zaken, ze staan er allemaal achter. Ik ben benieuwd wat er gebeurd als er bij de tien niemand uit de regio zit. Je kan wel zeggen: ik ga voor een appel en een ei vanuit Tilburg naar Groningen, maar dat is duur."

Sector enthousiast

Het experiment is vastgelegd in het regeerakkoord. In Canada en de Verenigde Staten werd eerder ook al geëxperimenteerd met legale wietteelt. "De overheid heeft daar ook naar gekeken en de beste zaken uit het experiment van Canada overgenomen," zei Douwes. "Daardoor weten we bijvoorbeeld ook dat de kwaliteit goed zal zijn."

Zowel Zwinderman als Douwes hebben veel contacten met coffeeshops. "We hebben nog geen enkele negatieve reactie uit het circuit gekregen," zei Zwinderman. Ook Douwes hoort alleen positieve verhalen. "Mensen willen van hun hobby hun beroep gaan maken en kunnen niet wachten om daarmee te beginnen."

Tussenstap

Toch maakt Douwes zich ook nog zorgen. Het gaat namelijk om een experiment, en geen volledige legalisering. "In een experiment kunnen – en zullen – verschillende dingen fout gaan. We hopen niet dat bepaalde partijen ieder klein dingetje aan zullen pakken om te zeggen: zie je wel, het kan niet."

Ook Zwinderman hoopt dat dat niet gebeurd. Hij wil het experiment juist aanpakken om te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is en zo volledige legalisering af te kunnen dwingen. "We willen allemaal dat het slaagt. Zowel vanuit idealisme als vanuit een zakelijk perspectief."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie