Binnenland

16e etappe: verwachte massasprint in Rhônevallei

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 16e etappe: verwachte massasprint in Rhônevallei

Na de rustdag van maandag beginnen de 'herboren' renners vandaag aan de zestiende etappe van de Tour. Een rit van 165 kilometer die begint met klimmen en eindigt in een glooiende Rhônevallei.

De wielrenners beginnen vandaag waar Mollema zondag als eerste over de finish eindigde: in Le Puy-en-Velay. Deze plaats, die op drie uur rijden noordwaarts van Montpellier ligt, is misschien wel het meest bekend als tussenstop voor wandelaars in hun spirituele reis naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Het is hiermee ook dé plek voor renners en ploegleiders na de rustdag en de nodige bezinning van maandag aan de slotweek te beginnen.

De renners beginnen meteen al met klimmen tot aan de top van de Côte de Boussoulet. Het is een lastig stuk. Daarna volgen vijftig op- en afgaande kilometers, met als slotstuk het hoogste punt van de race van vandaag; Col du Rouvey (2.8 km aan 5.6%).

Het eerste deel van de etappe zal dus nog even aanpoten zijn, het tweede gedeelte speelt zich af in grotendeels glooiend landschap. Op ruim veertig kilometer voor de finishlijn valt er een tussensprint te verwachten in Chantemerle-Les-Blés. In de finale zal het waarschijnlijk een strijd worden tussen een in het eerste gedeelte van de etappe geformeerde kopgroep en de inmiddels georganiseerde sprintploegen. De aankomst is in Romans-sur-Isère, geboorteplaats van de jonge Franse hoop Pierre Latour.

Gio Lippens twijfelt of het echt een etappe wordt voor de sprinters. "Het eerste deel van het parcours gaat door de Ardèche en nog best wel bergop. Na de start in Le Puy-en-Velay komt er eerst een klimmetje van de derde en daarna eentje van de vierde categorie. Dus dat eerste deel lijkt echt nog op een pittige etappe. Ik ben benieuwd of de sprinters bij die beklimmingen aan kunnen blijven haken. Als ze erbij blijven, wordt het vast een sprint, maar het kan ook zomaar zijn dat er een groepje vlucht."

De voorbeschouwing van de 16e etappe door Gio Lippens

De hele route is 165 kilometer lang, start om 13:40 en de verwachte aankomst is rond 17:20.

Finish-alert

Niets missen van de slotkilometers van de Tour de France? Zet de finish-alert aan!

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}

Ster advertentie
Ster advertentie