Binnenland
NOS

Moet de EU het betwiste bestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de EU het betwiste bestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden?

De discussie over het verbieden van het bestrijdingsmiddel glyfosaat wordt steeds heftiger. De EU slaagt er maar niet in om een besluit te nemen.

Op 15 december loopt de vergunning af en voor die tijd moet een besluit worden genomen om te stoppen, door te gaan en over een paar jaar te stoppen (zoals het Europees Parlement wil) of voorlopig gewoon door te gaan en later een definitief besluit te nemen. Nederland wil dat het middel nog vijf jaar blijft toegelaten.

Discussie over glyfosaat

Terwijl de tegenstanders actie blijven voeren voor een totaalverbod, doet de industrie er alles aan om het middel te behouden. Zo werd in oktober in Straatsburg op de gevel van het Europees Parlement een kort filmpje gespeeld waarin de voordelen van bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat, werden genoemd. Het parlement had net gestemd en de de andere beslissers, de deskundige ambtenaren, zouden de volgende dag vergaderen, waarbij ze overigens niet tot een besluit kwamen.

Een aantal parlementsleden is nu zo boos dat ze willen dat de European Crop Protection de toegang tot het parlement wordt ontzegd. Maandag wordt opnieuw geprobeerd om een besluit te nemen.

Meer weten over de Europese kwesties? Lees Brussel Inside, de wekelijkse nieuwsbrief waarin de Europa-correspondenten van de NOS opinies, geruchten en reportages verzamelen. Schrijf je hier in. De nieuwsbrief verschijnt iedere zondagochtend.

Ster advertentie
Ster advertentie