Binnenland

Podcast #DeDag: Holleeder trekt toeristen, maar zaak is 'taaie kost'

foto: ANP / NOSfoto: ANP / NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: Holleeder trekt toeristen, maar zaak is 'taaie kost'

​De eerste serie zittingsdagen van het marathonproces tegen Willem Holleeder zit erop. Rechtbankverslaggever Matthijs van de Wiel volgt Nederlands bekendste crimineel al jaren. Voor hem voelt de zaak dan ook als een soort "Olympische finale", zeker qua intensiviteit.

Van de Wiel blijkt zeker niet de enige met interesse in de zaak. Het proces trekt namelijk ook veel dagjesmensen, vertelt hij in De Dag. "Er is zo'n enorme belangstelling! Er komen zelfs mensen helemaal vanuit Limburg en soms staan die Holleeder-toeristen al om zeven uur 's ochtends voor de deur." Dat komt deels door de mythische verhalen die over hem zijn ontstaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​De officier van justitie wil dat het beeld van de topcrimineel bijgesteld wordt. "Het is geen knuffelcrimineel, maar een afperser en naar het oordeel van het Openbaar Ministerie een moordenaar." Volgens Holleeder zelf bestaat er juist het beeld dat hij "een monster" is, terwijl hij naar eigen zeggen "een familiemens" is.

Taaie kost

Volgens Van der Wiel is het Holleeders tactiek om sympathiek en benaderbaar over te komen. "Als toeschouwer denk je: het is een amicale en joviale man, maar we moeten niet de feiten vergeten waarvoor hij verdacht staat."

De rechtbank gaat grotendeels mee in zijn charmeoffensief. "Maar dat is ook wel het doel van de rechter," vertelt Van der Wiel. "Zo wordt de verdachte op zijn gemak gesteld zodat hij gaat praten."

Los van de anekdotes over de Amsterdamse onderwereld is het proces soms taaie kost, dat bovendien nog maanden gaat duren. "De dagjesmensen zijn vaak snel weer weg, want die juridische taal is maar moeilijk te begrijpen." Van der Wiel zelf zit de zaak wel volledig uit en houdt voor de NOS de zaak in de gaten.

​Verder in De Dag

De gisteren overleden Ruud Lubbers was ​een dankbaar onderwerp voor cartoonisten. Ruben L. Oppenheimer tekende vanwege zijn jonge leeftijd de oud-premier slechts twee keer, maar heeft hem met veel plezier geportretteerd. "Er zit zo ontzettend veel haar op zijn hoofd!"

De gepensioneerde onderwijzer Sijbren van der Velde heeft het Friese plaatsje Huins een wereldprimeur bezorgd: een verkeersbord bij een kruispunt, waardoor je niet meer hoeft af te remmen als er geen ander verkeer is. In De Dag hoor je hoe het werkt.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie