Binnenland
NOSNTR

‘Als je naam je herinnert aan het slavernijverleden, moet je deze gratis kunnen veranderen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Als je naam je herinnert aan het slavernijverleden, moet je deze gratis kunnen veranderen’

Veel Surinamers en Antillianen hebben een Nederlands klinkende achternaam die hen herinnert aan het slavernijverleden. “Je moet zo’n achternaam gratis kunnen veranderen,” zegt politicus Gideon Everduim in Nieuws en Co.

Wat als je achternaam door een slavenhouder is bepaald?

"Mijn achternaam is niet Afrikaans, maar Nederlands," zegt Everduim. "Die Afrikaanse identiteit, die is van mij afgepakt. Dat is onmenselijk." Hij pleit er daarom voor dat zij die dat willen, hun achternaam gratis kunnen veranderen.

Everduim is dan ook niet de enige. Tot 1863 hadden de meeste Surinamers helemaal geen achternaam, omdat zij als bezit van de slavenhouder werden gezien. Tijdens de afschaffing van de slavernij waren er nog zo’n 30.000 slaaf-gemaakten in het land.

Online op zoek naar je eigen verhaal

"Als een slaaf werd vrijgemaakt voor de afschaffing van de slavernij, dan kreeg hij de naam van de voormalige eigenaar met het woord 'van' ervoor," zegt Coen van Galen. Hij is een van de initiatiefnemers van de gedigitaliseerde Surinaamse Slavenregisters.

In die registers zijn alle namen van tot-slaaf-gemaakten via internet te doorzoeken. "Uiteindelijk zijn heel veel namen terug te voeren op het systeem van slavernij," zegt van Galen.

Toen de slavernij werd afgeschaft, bepaalde een commissie wat voor achternaam de slaven kregen. Dat waren geen namen die al voorkwamen in Suriname. "Je ziet dan dat ze bijvoorbeeld naar steden werden vernoemd of naar de producten op de plantages waar ze eerder werkten."

Wat als je achternaam door een slavenhouder is bepaald?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie