Binnenland
AVROTROS

Rechtszaak 'gluurverhoging' wakkert discussie over sociale huur aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak 'gluurverhoging' wakkert discussie over sociale huur aan

De Woonbond, een belangenorganisatie voor huurders, wil dat de Belastingdienst stopt met het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties. Die gegevens zijn namelijk privé, aldus de Woonbond. Morgen volgt de uitspraak in de zaak 'gluurverhoging', zoals de Woonbond die noemt.

De Belastingdienst speelt gegevens door om 'scheefwonen' tegen te gaan. Corporaties kunnen met die gegevens iemand die te veel verdient voor een sociale huurwoning uit die woning te krijgen. De wachttijden voor sociaal huren worden namelijk steeds langer.

Langere wachttijden

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is inmiddels acht jaar en loopt in veel grote steden alleen maar op. Als je eenmaal in zo'n woning zit, ga je er ook niet makkelijk meer uit.

Volgens Ronald Paping van de Woonbond is het doorspelen van inkomensgegevens niet de juiste manier: “Het gaat om private organisaties en commerciële verhuurders die gegevens krijgen over het inkomen van huurders. Volgens ons gaat dat veel te ver en schendt het de privacy van deze huurders.”

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Marien de Langen van huurvereniging Stadgenoot geeft aan dat ongeveer 25 procent van de mensen die een sociale huurwoning bewoont in Amsterdam, daar eigenlijk niet zou moeten wonen. Naast een inkomensafhankelijke huurverhoging ziet hij graag nóg meer mogelijkheden om scheefwonen tegen te gaan. "We willen graag zoveel mogelijk sociale huurwoningen toevoegen, en intussen meer redelijkheid brengen in de verhouding tussen huur en inkomen."

Rechtszaak 'gluurverhoging' wakkert discussie sociale huur aan

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie