Binnenland
KRO-NCRV

Nederland heeft langste lijst veilige landen voor asielzoekers

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland heeft langste lijst veilige landen voor asielzoekers

Terwijl de roep om strenger beleid klinkt in de politiek, blijkt Nederland juist voorloper in de procedure om asielzoekers uit 'veilige' landen terug te sturen. De veiligelandenlijst van Nederland is aanzienlijk langer dan die van de rest van Europa, blijkt uit onderzoek van Trouw en Investico. "Dat verschil is uiteindelijk vooral een politiek oordeel", zegt onderzoeker Eline Huisman.

Op de Nederlandse lijst staan 32 landen die als veilig worden gezien, uitgezonderd de Europese landen die ook op de lijst staan. Ter vergelijking: de een na langste lijst is die van het Verenigd Koninkrijk met 24 landen, gevolgd door Oostenrijk met 20 'veilige' landen. Asielaanvragers uit een van die landen hebben minder rechten en de aanvraagprocedure is verkort.

Verschillen met Europa

Opvallend zijn de verschillen tussen de lijsten. Zo staan Marokko en Oekraïne op de Nederlandse lijst met veilige landen, terwijl deze landen op bijna geen enkele lijst voorkomen. Asielverzoeken van personen uit deze landen worden in Nederland ook veel minder ingewilligd dan in omringende landen.

Waarom is de Nederlandse lijst langer?

Uiteindelijk bepaalt een bewindspersoon of het ministerie van Justitie of bescherming wordt geleend. Daar zijn richtlijnen voor, zoals het vn-vluchtelingenverdrag, maar "daar zit ruimte in".

Huisman legt uit dat bijvoorbeeld voor Afghanistan, waar Nederland nog mensen naar terugstuurt, ongeveer 30 procent van de aanvragen wordt ingewilligd. In de rest van Europa is dat soms 80 procent en in Griekenland zelfs 99 procent. "Dat komt niet omdat zij andere rapporten lezen, maar dat is echt het oordeel dat wij hieraan hangen."

Heel Europa gelijk

Europarlementariër Jeroen Lenaers vindt dat het niet uit mag maken waar in Europa iemand asiel aanvraagt. Overal moeten dezelfde voorwaarden gelden en moeten dezelfde kansen op succes zijn. "Alleen dan kan je dat asielshoppen, of doorreizen, tegenhouden."

Stand.nl: Nederland bestempelt landen te makkelijk als veilig bij asielaanvragen

Ster advertentie
Ster advertentie