Binnenland

'Nieuwe Star Wars is echt een oorlogsfilm'

foto: Screenshot trailerfoto: Screenshot trailer
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe Star Wars is echt een oorlogsfilm'

[NOS] Vroeger konden fans jaren uitkijken naar een nieuwe Star Wars-episode, maar de tijd lijkt te vliegen sinds Disney de rechten heeft gekocht. Amper een jaar na het uitkomen van The Force Awakens is vanaf vandaag Rogue One te zien in de Nederlandse bioscopen.

"Vroeger moest je vier of vijf jaar wachten op een nieuwe film en nu zit je een jaar later weer in de bioscoop", zegt filmjournalist Robbert Blokland. "Dat maakt het minder bijzonder", erkent hij.

De film speelt zich af tussen de eerste en de tweede trilogie en er worden veel nieuwe personages in geïntroduceerd. Volgens Blokland is de film ook heel anders qua sfeer. "De oorspronkelijke Star Wars-films zijn vrij vrolijk, er zitten veel vrolijke personages in. Dat is in deze film helemaal niet zo. Het is echt een oorlogsfilm, met veel grimmige parallellen naar het heden. De film heeft een andere toon en dat maakt het eigenlijk heel verfrissend."

Geschift schouwspel

Rogue One, met een hoofdrol voor actrice Felicity Jones, ging afgelopen weekend al in première in de VS. De recensies zijn wisselend. Het tijdschrift Rolling Stone was lovend en noemde de film een emotioneel, haast 'geschift' schouwspel, dat ervoor zorgt dat we weer verliefd kunnen worden op de originele trilogie.

Luister hier naar filmjournalist Robbert Blokland over de nieuwe Star Wars-film:

The New Yorker was een stuk minder te spreken en zei dat Star Wars beroofd is van zijn persoonlijkheid. En de Britse krant The Guardian noemde het een "slanke toevoeging aan de bestaande vloot van Star Wars".

De eerste Star Wars-film werd uitgebracht in 1977 en de verhalen van George Lucas kunnen daardoor opa, vader en kind aanspreken. "Er zijn nu drie generaties opgegroeid met Star Wars. De jongens die bij de eerste film tieners waren, zijn nu vijftig of zestig. En die hebben hun kinderen en kleinkinderen de films ook al laten zien", zegt Blokland. "Ik heb de film gekeken in een zaal met kinderen van een jaar of 10, die waren helemaal lyrisch."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vraag dringt zich op of Disney met nóg een Star Wars-film het concept niet aan het uitmelken is. Blokland: "Vaak zie je in Hollywood dat een vervolg puur gemaakt wordt voor het geld, denk aan de Transformers en Pirates of the Caribbean. Dan zitten wij recensenten toch een beetje vermoeid in de bioscoopzaal."

Het gevaar ligt volgens de filmjournalist op de loer dat de trouwe fans afhaken. "Disney weet dat ook en probeert de lat heel hoog te leggen. Ze hebben er goede mensen opgezet, met een nieuwe regisseur en nieuwe scenarioschrijver en proberen de nalatenschap van Lucas in stand houden."

"Ze weten dat ze met de filmrechten goud in handen hebben en willen dat goede manier behouden. Als het goede films blijven, kunnen ze elke keer 1 of 2 miljard binnenharken."

Ster advertentie
Ster advertentie