Binnenland

100 dagen Trump: meer olieboren graag!

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 dagen Trump: meer olieboren graag!

[AVROTROS] Donald Trump woont aankomende vrijdag 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagnestrijd was hij de man van de grote woorden en beloften, maar wat komt daar in de praktijk van terecht? En wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? In de vijfdelige serie '100 dagen Trump' spreekt Radio EenVandaag-verslaggever Laura Kors met inwoners van de staat Louisiana. Ver weg van het pluche in Washington.

Aflevering 2: de vissers van Louisiana

Steeds meer Amerikanen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De lonen zijn laag en de banen verdwijnen naar het buitenland. Veel bedrijfstakken hebben last van de handelsakkoorden, zoals de visserij. Door de goedkope import van vis dalen de prijzen drastisch. Nu Trump aan de macht is, zijn de vissers langs de kust van de golf van Mexico blij.

Een van hen is Acy Cooper. Zijn familie vaart al jaren op de boot op zoek naar garnalen. Als echte Trump-aanhanger heeft Cooper er vertrouwen in dat de president het tij zal keren. "Ik vind dat Trump het goed doet. Hij heeft het handelsakkoord wat ons dwars zat van tafel geveegd. Het gaat de goede kant op." De visser doelt hiermee op het Trans-Pacific Partnership (TPP). Een voorgesteld handelsakkoord van twaalf landen die aan de Stille Oceaan liggen. Uit het handelsakkoord stappen was een van de verkiezingsbeloften van Donald Trump. Na de ondertekening van het memorandum verscheen de volgende post op het officiële presidentiële Twitteraccount:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TPP dient niet verward te worden met TTIP, een voorgesteld handelsverdrag tussen de VS en de Europese Unie. Hoewel er van beide zijden veel kritiek geuit is op dit akkoord, is er nog geen formeel besluit genomen over het al dan niet doorvoeren ervan.

De president denkt door dit besluit meer banen te behouden in de VS. Ook moet er meer geproduceerd worden en grote bedrijven zoals Ford moeten in eigen land hun fabrieken behouden. Ook de vissers in Louisiana hopen dat daardoor de garnalenprijzen weer gaan stijgen en dat Trump het olieboren gaat versoepelen.

Reportage vissers

Quote

Meer boren betekent meer garnalen voor ons

Acy Cooper

Veel werklozen uit de noodlijdende olie- en gasindustrie zijn de laatste jaren gaan vissen, vertelt Cooper. "Het zijn zowel mijn vrienden als mijn vijanden. Eigenlijk zijn ze een doorn in het oog, want nu is de concurrentie moordend. Meer olieboren bekent meer garnalen voor ons." Mike werkte 35 jaar in de olie- en gasindustrie, maar raakte zijn baan kwijt en is toen gaan vissen. In het gesprek met verslaggeefster Laura Kors wordt pijnlijk duidelijk dat Mike terugverlangt naar zijn oude werk. "Ik ben gaan vissen uit pure noodzaak. Het is elke keer weer een gevecht wie de meeste garnalen vangt. Ik zou geen moment twijfelen om weer te gaan werken in de olie -en gasindustrie, mits mij een baan wordt aangeboden. Nu Trump het olieboren misschien gaat versoepelen, is de kans groot."

Benieuwd naar het interview met Acy Cooper en Mike?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aflevering 1 gemist over latino's die niet meer de straat op durven? Kijk en lees het hier.

Ster advertentie
Ster advertentie