Naar homepage
Binnenland

Nederlandse Internisten: Lakse omgang corona-maatregelen belediging voor alle ziekenhuispatiënten
KRO-NCRV

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Internisten: Lakse omgang corona-maatregelen belediging voor alle ziekenhuispatiënten

Belangrijker dan extra maatregelen is dat we ons aan de bestaande maatregelen houden. In 1 op 1 noemt Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, de discussie over- en de lakse omgang met de corona-maatregelen een belediging voor alle ziekenhuispatiënten.

De toename van het aantal besmettingen, met als gevolg toenemende ziekenhuisopnames van coronapatiënten, leiden nu al tot het afschalen van reguliere zorg. "Hoe meer dat moet, des te moeilijker en pijnlijker worden de keuzes."

Tijdens de eerste golf leidde het uitstellen van reguliere zorg zelfs tot doden. Dat dreigt nu weer: "Als we uiteindelijk gedwongen zijn reguliere zorg net zo af te schalen als tijdens de eerste piek, ben ik daar bang voor", zegt Peeters.

Patiënten op wachtlijst overleden

Peeters noemt als voorbeeld nierpatiënten die afhankelijk zijn van nierdialyse, en die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie. Tijdens de eerste golf zijn die operaties uitgesteld. "De achterstand die daardoor werd opgelopen is nog steeds niet weggewerkt. En we zien aan de oversterfte onder nierpatiënten ook dat er mensen die op de wachtlijst stonden zijn overleden."

"Het aantal besmettingen moet echt snel naar beneden", zegt Peeters, die daarom een oproep doet aan de maatschappij: "Tijdens de eerste golf voelde je een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel, nu heb je discussie over individuele maatregelen en voel je een gebrek aan draagvlak. Als dat doorgaat worden de keuzes in de zorg steeds moeilijker, en dan ontkom je niet aan strengere maatregelen. Maar nog belangrijker: houd je aan de bestaande maatregelen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie