Binnenland
NOS

Advocaat Max Moszkowicz senior overleden: 'Hij was een categorie apart in het Nederlandse strafrecht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Max Moszkowicz senior overleden: 'Hij was een categorie apart in het Nederlandse strafrecht'

Gisteravond werd bekend dat Max Moszkowicz senior op 95-jarige leeftijd is overleden. De advocaat die werd gezien als de nestor van de Nederlandse strafpleiters.

'Moszkowicz was echt een geval apart in het Nederlandse strafrecht'

Video niet beschikbaar

“Het was een hele intelligente erudiete man met een sterke overtuigingskracht”, vertelt oud-politicus Fred Teeven in het NOS Radio 1 Journaal. Als oud-staatssecretaris van Veiligheid van Justitie en oud-officier van Justitie maakte hij de advocaat van dichtbij mee.

Met elkaar

Teeven ontmoette de advocaat voor het eerst op een politiebureau in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Destijds werkte hij als rechercheur voor FIOD. Daar zou Teeven iemand verhoren. “De oude Moszkowicz wilde daar graag bij zijn. Dat heeft hij ook gedaan.” Ze raakten aan de praat door een opmerking van de advocaat. “Hij zei tegen mij: wat een fors postuur. Ik vertelde dat ik aan judo deed. Hij was dus een fanatiek beoefenaar van de sport, hij had ook de zwarte band en daar was hij ook vreselijk trots op.”

In de jaren negentig kwam hij tegenover Moszkowicz te staan als officier van Justitie. Dat zag de advocaat echter niet zo. “Hij zei altijd dat we met elkaar stonden en niet tegenover elkaar.”

Kracht

Het is Teeven ook bijgebleven dat hij een fervent tegenstander was van de kroongetuige. “Verraders moest je niet gebruiken in het strafproces.” De twee hadden hier dan ook wel discussies over. In die discussies kon je, volgens Teeven, ook zijn kracht zien. “Dat zit in het overtuigen van rechters door zijn manier van pleiten.” Hij vertelt dat Moszkowicz al vroeg in het proces begon met het overtuigen van de rechter. “Niet bij de eindzitting als het ging om het opleggen van een straf, hij begon al bij de eerste zitting over het voorrecht. Het was in dat geval een categorie apart”, legt hij uit.

Kamerlid

Uiteindelijk ging Teeven de rechtszaal uit en de politiek in. Het contact bleef. “In het begin van deze eeuw waren we bezig met het vervolgen van oorlogsmisdrijven. Dat vond hij buitengewoon belangrijk werk.” Toen hij bezig was met dat onderwerp kreeg hij een berichtje van de advocaat. “Dat berichtje kwam via een van zijn zoons en zei: ‘mijn vader en ik waarderen het zeer dat je je met deze echte vorm van misdaad bezighoudt.’ Oorlogsmisdrijven was het enige waar hij niks mee wilde als advocaat.”

Les

Uit zijn interacties met Moszkowicz heeft Teeven veel geleerd. “Zijn doorzettingsvermogen en zijn overtuigingskracht. Hij geloofde echt in zijn idealen. Hij streed daar ook voor. Dat deed hij op een buitengewoon charmante manier.” Maar er is één ding dat hem altijd bij zal blijven. “Wat hij mij leerde is: de wedstrijd is pas gespeeld als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Dat was ook zo in de rechtszaal.”

RJN Max Moszkowicz senior

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie