Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging: nog nooit zoveel operaties uitgesteld

foto: KRO-NCRV (NPO radio 1)foto: KRO-NCRV (NPO radio 1)
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging: nog nooit zoveel operaties uitgesteld

Nog nooit zijn er zo veel operaties uitgesteld als in deze periode van de coronacrisis. In het Erasmus MC worden sinds vandaag alleen nog maar spoedeisende operaties uitgevoerd die niet langer dan twee weken kunnen wachten. Alle andere operaties worden vooruitgeschoven tot nader te bepalen datum. "De situatie is zorgelijk", zegt de voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging Robin Peeters bij 1 op 1.


Honderdduizend operaties

Er ontstaat een stuwmeer aan operaties door de opgeschaalde zorg die noodzakelijk is voor de coronapatiënten. Juist op het moment dat versoepelingen worden aangekondigd, lijkt de planning van operaties bijna geheel tot stilstand te komen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging Robin Peeters is er een ruwe schatting van "honderdduizend operaties die nog moeten worden ingehaald".

Een start maken met het inhalen van de operaties is nog niet mogelijk. Voor nu is het juist een kwestie van "afschalen" om die instroom van coronapatiënten te verzorgen. De arts benadrukt dat het water de ziekenhuizen net niet over de schoenen loopt en dat hij die voorspelde daling in de cijfers nu nog niet ziet. "De situatie is wankel en onvoorspelbaar. We doen er nu alles aan om die code zwart te omzeilen."

Vaccineren


Volgende week met het openen van de terrassen wordt het "heel spannend voor de ziekenhuizen", aldus Peeters. Hij begrijpt dat er een druk is vanuit de maatschappij om te versoepelen, maar vreest voor een "we zijn er al"-gevoel dat mogelijk zal overheersen en dat mensen zich niet meer aan de maatregelen houden.

Het belangrijkste is dat Nederland door blijft gaan met vaccineren, stelt Peeters, juist nu blijkt dat huisartsen met vaccinaties blijven zitten en ze vervolgens zelfs weg moeten gooien. Peeters: "Ik hoor van huisartsen dat maar 20 tot 30 procent voor een prik komt opdagen."

Betere voorlichting is dus noodzakelijk, is zijn boodschap aan de minister. "Er is veel onrust over vaccineren terwijl dat onze vrijheid terug gaat geven." Iedere vaccinatie "moet in een arm eindigen" en niet de prullenbak, benadrukt de internist.

Voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging: nog nooit zo veel operaties uitgesteld als nu

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie