Naar homepage
Binnenland

Rode Kruis roept op tot extra hulpverlening voor slachtoffers Moria
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis roept op tot extra hulpverlening voor slachtoffers Moria

Het Rode Kruis roept op tot het verlenen van hulp aan de slachtoffers van de brand in kamp Moria, vorige week. Het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos werd vorige week in brand gestoken. Inmiddels zijn de eerste achthonderd mensen een nieuw tentenkamp ingetrokken, maar dat is niet genoeg voor de ruim dertienduizend mensen die in de problemen zitten.

"We zien nog steeds dat er duizenden mensen op straat slapen. Mensen zijn genoodzaakt om in olijfbomen te gaan liggen omdat zij geen dak boven het hoofd hebben. We proberen ervoor te zorgen dat er wel weer nieuwe tenten komen, zodat de mensen dan noodopvang kunnen krijgen", vertelt woordvoerder Naomi Nolte in het NOS Radio 1 Journaal.

Toch is dit óók geen oplossing voor de lange termijn. Veel vluchtelingen zitten op dit moment in een al lang in een schrijnende situatie. Daarom wil het Rode Kruis dat de slachtoffers zo snel mogelijk op een veilige en menswaardige plek worden opgevangen.

Vluchtelingen zitten vast zonder voedsel en water

"Op dit moment zijn er zo’n dertienduizend mensen die zonder voedsel zitten, geen water hebben en behoefte hebben aan toiletartikelen. Hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk, ook nu door corona. Daarnaast is het lastig om de afstand te bewaken tussen de mensen. Dus ook voor de medische hulp is er deze week een mobiele kliniek die kant op gebracht."

Er zaten ook al zo'n vierduizend kinderen in het vluchtelingenkamp. Het is voor het Rode Kruis niet helemaal duidelijk hoe het met hen gaat. "Zij zitten natuurlijk heel erg verspreid, hoewel er wel een aantal kinderen naar het vaste land is overgebracht."

Het Rode Kruis stuurde vorige week al 6500 kilo aan spullen voor noodhulp, bestaande uit tenten, toiletartikelen en traumahulpverlening. "Het gaat dan vooral om psychosociale hulp. Zo'n brand zorgt natuurlijk voor een extra trauma bovenop de trauma's die vluchtelingen al hebben. Zo hopen we ze extra bij te staan."

Volgens het Rode Kruis worden de vluchtelingen nu te vaak ingezet om bepaalde politiek te bedrijven, terwijl het uiteindelijk gaat om mensenlevens. Het Rode Kruis kijkt nu naar mogelijkheden om de mensen op het eiland te blijven ondersteunen. Zij hopen dit op de lange termijn goed op te kunnen lossen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie