Binnenland
AVROTROS

7 op de 10 mensen willen strengere maatregelen als besmettingen niet afvlakken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 7 op de 10 mensen willen strengere maatregelen als besmettingen niet afvlakken

"7 op de 10 mensen vinden dat we meer maatregelen nodig hebben dan dat er nu zijn. Een deel van deze groep wil zelfs een complete lockdown", zegt opiniepeiler Gijs Rademaker in EenVandaag. De huidige maatregelen werken volgens deze groep mensen niet goed genoeg.

Video niet beschikbaar

Het kabinet wacht de komende dagen nog af of de gedeeltelijke lockdown van twee weken geleden effect heeft gehad. Zo niet, vindt bijna driekwart (72 procent) dat Nederland in een strengere lockdown moet gaan, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

De helft daarvan (36 procent) wil aangescherpte maatregelen maar nog geen volledige lockdown en de andere helft (36 procent) wil dan zelfs een volledige lockdown, waarbij mensen alleen uit noodzaak nog de deur uit mogen.

Stricte lockdown geen garantie

Veel mensen hebben het gevoel dat een volledige lockdown het beste werkt om de besmettingen snel omlaag te brengen, maar beseffen dat daar haken en ogen aan zitten. "Aanvankelijk zou ik zeggen een volledige lockdown, maar wie zegt dat mensen daarna niet weer gewoon hun huidige gedrag oppakken? Een keiharde lockdown is geen garantie voor de langere termijn. Ik ben voor strengere, duidelijke maatregelen die echt werken", zegt een ondervraagde.

Maar een ander deel ziet geen andere manier. "Een deel van de bevolking is gewoon niet van plan zich aan de regels te houden. Met een volledige lockdown moeten zij wel", zegt een deelnemer. Wel zijn er twijfels of de politie wel kan optreden, want "het schort nogal aan handhavingscapaciteit." Lees hier alle uitslagen van het EenVandaag Opiniepanel.

Zetelpeiling EenVandaag Gijs

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie