Binnenland
NOSNTR

Vaccins aangepast: nu werkzaam tegen Omikronvariant

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccins aangepast: nu werkzaam tegen Omikronvariant

Het Moderna en Pfizer vaccin zijn aangepast en goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteit EMA om ingezet te worden tegen de Omikron-variant van het coronavirus. Marjolein van Egmond hoogleraar immunologie bij het Amsterdam UMC, vertelt over de meerwaarde van deze aanpassing in Nieuws en Co.

Vaccin aangepast voor Omikronvariant

Meerwaarde

Van Egmond vertelt over de meerwaarde van het vaccin: "We weten van het oude vaccin dat het nog steeds heel erg goed beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, maar niet goed werkt tegen besmet raken en ziek worden, vooral niet tegen Omikron. In deze nieuwe vaccins zit een component waarmee je een afweer tegen Omikron opwekt. We verwachten dat het snelle besmet raken en ziek worden gaat afnemen," aldus van Egmond.

Ook werkzaam tegen nieuwe variant

Echter is vermoedelijk straks het centaurus-variant dominanter in Nederland. "We moeten nog afwachten of deze vaccins gaan werken tegen deze nieuwe centaurus-variant, al is die ziekte wel een subvariant van Omikron. De verwachting is toch dat het een betere bescherming geeft dan het gewone vaccin omdat daar helemaal niets in zat wat Omikron tegenging," noemt Van Egmond.

Het vaccin is minimaal op mensen getest. En bij veel mensen ontstaat daardoor de prangende vraag: Weten we eigenlijk wel genoeg over het vaccin? "De eerste vaccins zijn ontzettend goed getest en er is zo'n minimale verandering gemaakt in dit vaccin dat het grotendeels hetzelfde vaccin is. Daarom is het in de kleinere testgroep goed genoeg getest, " aldus Van Egmond.

item ema

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie