Binnenland
MAX

Ben je een krent of heb je een gat in je hand? Het hangt allemaal af van je geldscript

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben je een krent of heb je een gat in je hand? Het hangt allemaal af van je geldscript

Ieder mens heeft onbewuste en diepgewortelde overtuigingen over geld. Geldscripts, heet dat in de financiële psychologie. Dat script bepaalt voor een deel hoe je met geld omgaat en hoe je financiële gedrag is. Dat zegt financieel psycholoog Anne Abbenes in Villa VdB.

Financieel psycholoog Anne Abbenes in Villa VdB

"Dat geldscript ontstaat in onze jeugd doordat we het gedrag van onze ouders en andere mensen die belangrijk voor ons zijn, observeren", zegt financieel psycholoog Anne Abbenes. "Als je zelf volwassen bent kan het twee kanten op: of je gaat hetzelfde financiële gedrag vertonen als je ouders of het tegenovergestelde gedrag."

Vogelvergelijking

Abbenes heeft honderden geldscripts opgedeeld in vijf categorieën en die vernoemd naar vogels:

  • De struisvogel: "Dat zijn mensen die denken dat rijke mensen slecht zijn of dat ze zelf slecht zijn als ze salarisverhoging vragen. Die mensen vermijden geld, en duiken niet in onderwerpen als sparen, pensioen of verzekeringen."
  • "De uil is extreem 'geldvoorzichtig'. Uilen vinden een appeltje voor de dorst heel belangrijk. Ook vertellen uilen vaak niet eens aan hun partner wat ze precies verdienen."
  • "De pauw daarentegen wil heel duidelijk laten zien dat geld voor hem status betekent, ook als diegene het geld helemaal niet heeft. Die eet zo drie weken droge rijst om te sparen voor de nieuwste gadgets om buren en vrienden af te troeven."
  • "De ekster aanbidt geld; die mensen hebben nooit genoeg. Eksters zijn vaak workaholics en lopen een groter risico op een burn-out."
  • "De koekoek is gemakzuchtig en wil dat alles rondom geld vanzelf gaat. Die vinden opslag heel gewoon."

Herinnering

Abbenes is een wetenschappelijke test aan het ontwikkelen zodat iedereen erachter kan komen wat voor type geldscript diegene onbewust heeft. "Maar je kan jezelf ook zonder test al wat cruciale vragen stellen: wat is mijn eerste geldherinnering? Wat heb ik van mijn ouders geleerd over geld? Door je bewust te worden van die dingen, kan je je eigen geldscript al een beetje herschrijven. Tenminste, als het je belemmert", besluit Abbenes.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie