Naar homepage
Binnenland

Wat gaan wij in onze portemonnee merken van de nieuwe president van de VS?
AVROTROS

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaan wij in onze portemonnee merken van de nieuwe president van de VS?

Na een zenuwslopende en ongekend felle strijd werd afgelopen zaterdag bekend dat Joe Biden de nieuwe president van de VS wordt. Van de president-elect weten we dat dat hij het land wil verbinden, het klimaatverdrag van Parijs weer in gaat en wil vechten tegen corona. Maar wat zal de nieuwe economische koers worden en wat gaan wij er hier in Nederland van merken? Econoom Bert Colijn van de ING geeft antwoorden bij Stax&Toine.

De afgelopen vier jaar met Trump aan het hoofd was het een stuk onrustiger dan we onder het beleid van Obama gewend waren, vertelt Colijn. De dreigementen van de economische sancties, voornamelijk aan het adres van China, zorgden ook hier voor veel onzekerheid. Hierdoor waren bedrijven niet zeker of ze wel moesten investeren of orders konden aannemen.

Banen en steunpakket

Van de nieuwe president weten we dat hij het land wil verbinden en gaat vechten tegen corona. Maar op economisch vlak zal Biden, wanneer hij het witte huis betreedt, voornamelijk de economie steunen die hard getroffen is door corona. Op handelsgebied wil Biden banen in de VS blijven creëren, vertelt Colijn. "Biden wil de economie sterk laten opleven na de coronacrisis. We hoeven daarom niet direct een vergelijkbare vrijhandel te verwachten die te zien was onder het bewind van Obama." Of dit uiteindelijk allemaal gaat lukken hangt af of de democraten de senaat weten te winnen.

De coronacrisis is voor de Nederlandse economie veel belangrijker dan voor wie er in het Witte Huis zit. Dit is vandaag ook te zien op de beurzen nadat is aangekondigd dat een vaccin mogelijk succesvol lijkt. Voor de Nederland heeft het bedrijfsleven vooral baad bij meer stabiliteit en minder handelstarieven die worden opgelegd, dit lijkt Biden te gaan uitvoeren. Ook het steunpakket voor de Amerikaanse economie zal dat positief zijn voor de Nederlandse economie, aldus Colijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie