Binnenland

In 2017 zijn iets meer gruttokuikens uitgevlogen

foto: Fotograaf: Altenaefoto: Fotograaf: Altenae
  1. Nieuwschevron right
  2. In 2017 zijn iets meer gruttokuikens uitgevlogen

[BNNVARA] Onze nationale vogel de grutto gaat nog steeds met gemiddeld 3,5% per jaar achteruit in Nederland. De belangrijkste reden is dat er jaar op jaar te weinig kuikens groot worden. Het aantal gruttokuikens dat daadwerkelijk uitvliegt, wordt nu zeven jaren onderzocht en bleek in al die jaren te laag. Zo ook in 2017. Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland licht te cijfers toe.

Broedseizoen van de grutto in 2017

Voor een stabiele populatie (nu circa 34.000 paren) zouden er afgelopen broedseizoen minimaal circa 18.000 jongen groot moeten zijn geworden, maar de teller bleef steken op 12.000. Het enige lichtpuntje is dat in de overige zes meetjaren er nog minder jongen uitvlogen.


Fotograaf LidideBoer

De Vogelbescherming pleit voor meer en vooral beter weidevogelbeheer. De Nederlandse overheid is daartoe verplicht op basis van de Europese Vogelrichtlijn.

Tellingen van jonge grutto’s

Sinds 2011 wordt het totaal aantal jonge grutto’s in Nederland geschat op basis van wetenschappelijk onderzoek. Jaarlijks worden onder coördinatie van de van de Rijksuniversiteit Groningen enkele honderden jonge grutto’s van individuele kleurringcombinaties voorzien. Vervolgens wordt tussen half juni en half augustus op verzamelplaatsen gekeken welk deel van de aanwezige jongen kleurringen draagt.

Daarna berekent Sovon Vogelonderzoek Nederland hieruit het totale aantal vliegvlugge gruttojongen, en de onzekerheidsmarge rondom deze schatting (in 2017 8600-18.000). Het ring- en telwerk wordt uitgevoerd door tientallen vrijwilligers en professionals.

Nederland internationaal verantwoordelijk

De uitkomst is voor Vogelbescherming de zoveelste aanwijzing dat het weidevogelbeheer in Nederland snel een flinke kwaliteitsstap moet maken. Want als het aantal jongen niet toeneemt, zal de grutto in aantal achteruit blijven gaan. Omdat het overgrote deel van de NW-Europese grutto’s in Nederland broedt, heeft ons land dus een grote internationale verantwoordelijkheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie