Binnenland
AVROTROS

Jortcast: een falende Hoge Raad?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: een falende Hoge Raad?

Ton Derksen, emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie, spreekt van een ‘falende Hoge Raad’. Dat vertelt hij afgelopen zaterdag in dr Kelder en Co: “Ze zijn wel in staat om fouten in juridische procedures te corrigeren, maar ze doen het niet.”


De nieuwste podcast luister je hieronder, of in je podcastapp!

#390 - Verstrengeld door DNA - De Jortcast

Dat de Hoge Raad volgens Derksen faalt in de herziening van veroordelingen komt vooral doordat het niet past in hun visie op een kreukloze rechtspraak: “De rechtspraak is gericht op het systeem maar je moet naar het individu kijken. Dat is iets wat ze niet willen of kunnen.”

Het liegende NFI

Derksen benoemt dat de rechters wel degelijk integer zijn, maar dat het vaak niet tot een herziening komt door verkeerd aangeleverd bewijs. Volgens Derksen zet het NFI deskundigen in om gunstige resultaten te krijgen: “Als ze niet een belastend verhaal hebben, dan worden ze niet gevraagd.” Hij zet daarbij ook zijn twijfels bij het bewijs dat is aangeleverd in de Deventer moordzaak: “Het NFI doet alsof er klonten DNA gevonden zijn terwijl er in feite monsters zijn gevonden van twintig cellen. De NFI heeft de rechters hiermee voorgelogen.”

Geen Maurice de Hond

Overigens neemt Derksen wel afstand van de uitspraken van Maurice de Hond in de moordzaak turned mediacircus. Waar de Hond met grote vinger blijft wijzen naar de klusjesman die het gedaan zou hebben, wil Derksen zijn handen daar niet vuil aan maken. De empirische data is het belangrijkste en dit onderdeel is volgens hem gefaald in de veroordeling van Ernst Louwes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie