Binnenland
NOS

Kater voor boeren: diefstal uit tractors dit jaar flink toegenomen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kater voor boeren: diefstal uit tractors dit jaar flink toegenomen

Drones, sensoren, gps-apparaten. Nederlandse boeren investeren flink in de allernieuwste techniek voor hun bedrijven. En dat gaat niet over kleine bedragen: gps-apparatuur voor precisielandbouw kost al gauw 20.000 euro. En dat weten criminelen ook.

Diefstal uit tractors dit jaar flink toegenomen

Boeren worden daarom steeds vaker wakker met een kater: ruiten van loodsen ingetikt, kabels doorgesneden en gps-apparatuur uit tractors gestolen. Grote agrarische verzekeraars zien dit jaar al bijna een verdubbeling van het aantal diefstalclaims ten opzichte van 2018. Toen waren het er 87, in augustus van dit jaar al 146.

Gps-apparatuur is er niet om boeren de weg te wijzen zoals in een auto. De apparaten weten bijvoorbeeld tot op de centimeter nauwkeurig waar machines moeten inzaaien. Of hoeveel mest er al op het land ligt en waar nog wat bij kan. Handig, want boeren kunnen er ultra-efficiënt en duurzamer door werken.

Als zo'n systeem wordt gestolen, is er voor agrariërs niet alleen de materiële schade. "Alle informatie over je percelen die computer met die gps-systemen heeft opgeslagen, zijn we dan kwijt", vertelt Reinie Boven. Zij werkt op een agrarisch bedrijf in Finsterwolde in Groningen, waar dit jaar ook gps-systemen zijn gestolen.

En dus moest alles opnieuw geprogrammeerd worden. "Dat zijn kostbare uren voor ons, want daar zul je zelf voor op moeten draaien."

Kamervragen

Boeren en loonwerkers vonden eerder dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) te weinig aandacht had voor de gps-diefstal. In reactie op Kamervragen van het CDA liet hij weten dat hij niet wist om hoeveel diefstallen het ging. En "het alsnog genereren van cijfers over het aantal diefstallen van gps-systemen vergt [...] (buitensporig) veel politiecapaciteit", schreef Grapperhaus in mei.

Toch doet de politie inmiddels onderzoek naar de aangiften. Omdat ze het onderzoek niet in gevaar willen brengen, laten ze daar op dit moment nog niets over los.

Ster advertentie
Ster advertentie