Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Nieuwe Japanse keizer, Tante Jos en Julie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Nieuwe Japanse keizer, Tante Jos en Julie

Deze zondag kijkt OVT alvast vooruit naar de keizerswissel in Japan, hoor je in Reporter Radio over verzetsheld Tante Jos en wordt in RadioDoc de documentaire Julie uitgezonden.

In OVT is Japanoloog en hoogleraar in Leiden, Ivo Smits, te gast om te vertellen over de betekenis van de keizer en de keizerlijke tijdvakken. Op 30 april treedt de Japanse keizer Akihito af, hij is zogezegd oud en der dagen zat.

Een dag later, op 1 mei, betreedt zijn opvolger de negen-en-vijftigjarige Naruhito de keizerstroon. Met de kersverse keizer breekt ook een nieuw keizerlijk tijdperk aan. De tijd van ‘harmonie bewerkstelligen’ vervangt de vorige periode, de tijd van de vrede.

Tante Jos

Vanaf 19.00 uur, in Reporter Radio hoor je de podcast Tante Jos. Jos Gemmeke werd bekend als verzetsheldin uit de Tweede Wereldoorlog. Voor haar inzet kreeg ze als enige burgervrouw ooit de Militaire Willemsorde - de hoogste militaire onderscheiding in Nederland.

Haar nichtje, journalist Mijke van Wijk, groeide op met de indrukwekkende verhalen van haar oudtante. Ze besluit er een podcast over te maken. Maar tijdens het onderzoek blijken bepaalde elementen uit het bekende verhaal van haar tante niet te kloppen. Van Wijk gaat op zoek naar de ware gebeurtenissen en stuitte op nieuwe informatie. Wat was de geheime opdracht die Jos Gemmeke voor de geheime dienst moest uitvoeren? En hoe is ze precies aan de Willemsorde gekomen?

Julie

In RadioDoc, vanaf 21.00 uur, hoor je de documentaire Julie. Julie groeit op in een waar paradijs, te midden van prachtige natuur en exotische vogels. Ze is zich er niet van bewust dat ze anders is dan de meeste andere kinderen. Dat ze een lichtere huidskleur heeft. Dat haar vader wel erg rijk is. En dat ze haar ouders nooit samen ziet.

Maar alles verandert als ze op een dag wordt weggerukt van haar familie. Ze wordt op het vliegtuig gezet en komt uiteindelijk terecht bij een nieuw gezin in een land waar ze de taal niet spreekt. Een land waar ze opnieuw een andere huidskleur heeft dan de anderen en waar de mannen haar zien als een exotische schoonheid waar ze zomaar aan mogen komen.

En verder...

  • Zijn Theo Reitsma en Kira Toussaint te gast in De Perstribune, vanaf 12.00 uur bij Omroep Max.
  • Hoor je om 21.00 uur, in RadioDoc, deel 2 van de serie Rijden met spierballen.
Ster advertentie
Ster advertentie