Binnenland
NOS

'Wie niet kan vliegen moet zijn geld terugkrijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wie niet kan vliegen moet zijn geld terugkrijgen'

Consumenten moeten hun geld terug kunnen krijgen als hun geboekte vliegreis vanwege het coronavirus is geschrapt. Met dat standpunt gaat de Europese Commissie lijnrecht in tegen het Nederlandse idee om voorlopig geen geld maar tegoedbonnen (vouchers) te geven.

Video niet beschikbaar

Dit blijkt uit een uitgelekt document over hoe het toerisme deze zomer kan worden hervat in de Europese Unie. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil samen met ten minste twaalf andere EU-landen de reisorganisaties niet verder belasten en heeft daarom gevraagd de wet die de compensatie regelt tijdelijk buiten werking te stellen.

Dat vindt de Europese Commissie geen goed idee, omdat het gaat om een verworvenheid voor consumenten. Het zou een stap achteruit zijn als bij tegenwind de regeling buiten werking wordt gesteld. "Juist in deze tijden is het belangrijk consumentenrechten te behouden."

De Consumentenbond is blij dat mensen het geld van hun geboekte vliegtickets moeten kunnen terugkrijgen als ze dat willen. "Het belangrijkste is dat er daarmee niet aan de wet wordt getornd", zegt woordvoerder Joyce Donat in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze legt uit dat de Consumentenbond in principe niet tegen het systeem van tegoedbonnen is, maar dat consumenten ook recht moeten hebben op hun geld terug. "We snappen heus wel dat er een probleem is als iedereen zijn geld gaat terugkrijgen. Maar de wet zo aanpassen dat je even geen recht hebt op je geld terug, dat vonden we een brug te ver."

Consumentenbond over geld terugkrijgen van reizen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie