Binnenland
AVROTROS

Hoogleraar rechtswetenschap: 'Denk dat er een streep door uitspraak avondklok gaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar rechtswetenschap: 'Denk dat er een streep door uitspraak avondklok gaat'

"De rechter is heel ver gegaan en op de stoel van de regering te gaan zitten", zegt hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer in EenVandaag over de uitspraak van de rechter om de avondklok van tafel te schuiven. Hij denkt dat er een streep door de uitspraak gaat, vertelt hij.

Hoogleraar Jan Brouwer en Joost Vullings in EenVandaag

"Ik ben er verbaasd over", reageert hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer op de uitspraak van de rechter dat de avondklok per direct opgeheven moet worden. Volgens Brouwer had de avondklok gewoon van kracht kunnen blijven.

"Een verstrekkende maatregel op basis van een noodwet mag alleen ingaan als zich ook echt een acute noodsituatie is, die niet met andere minder vergaande middelen is op te lossen." En zo'n noodsituatie was er niet, volgens de voorzieningenrechter die vandaag de uitspraak deed over de avondklok.

Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag

Bij de invoering van de avondklok is er gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (wbbbg). Deze wet biedt de mogelijkheid om zo'n ingrijpend middel als de avondklok in te zetten, als er een noodsituatie is.

Brouwer legt uit dat de rechter oordeelde dat er geen noodsituatie was, omdat er nog tijd was om het over de avondklok te hebben in de Tweede Kamer. "Daarnaast verwijt de rechter de regering dat de avondklok met een andere wet geregeld had moeten worden, namelijk De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19."

Flexibiliteit nodig

"Dat betekent dus dat de avondklok in principe met ingang van vandaag, niet meer geldt", zegt Brouwer. Maar hij is het niet met de uitspraak eens.

Volgens hem is dit een vreemde tijd die niemand van tevoren heeft kunnen voorzien. "Het is niet zo dat de regering iets compleets onredelijks heeft gedaan met het invoeren van de avondklok. De regering heeft bij het maken van de afweging over of het een noodsituatie was, geluisterd naar de wetenschap. Ik vind dat de situatie vraagt om flexibiliteit van de rechter. En dat hij zich dus buiten de zaak had moet houden, of hij dit zélf wel of niet een noodsituatie vond."

Superspread-event

De regering zal op zijn zachts gezegd 'not amused' zijn met de uitspraak, vertelt Brouwer. "Ik denk dat Rutte misschien wel door zijn torenkamertje stampt nu." Het kabinet gaat de uitspraak aanvechten en vanmiddag om 16.00 uur dient er een zogenoemd 'verzoek op schorsing'. Daarmee wil het kabinet dat de avondklok van kracht blijft, tot er een uitspraak in het hoger beroep is gedaan.

Dat de avondklok blijft, is ook belangrijk met het oog op de verkiezingen. "Als iedereen straks gaat stemmen is er misschien wel sprake van een superspread-event. Dan is het dus verstandig om de cijfers van besmettingen van te voren zo laag mogelijk te houden, zoals nu leek te gebeuren door de avondklok."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie