Binnenland
NOS

Politie komt met 'masterplan', half miljard extra geld nodig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie komt met 'masterplan', half miljard extra geld nodig

De politie dreigt de grip op de wijken te verliezen als er niet snel wordt geïnvesteerd in het politiekorps. Die noodkreet staat in een masterplan dat is opgesteld voor de komende vijf jaar. Er is ruim een half miljard euro nodig om de boel vlot te trekken. Dat staat in het plan dat is samengesteld door de politie, burgemeesters en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

"Het is op dit moment voor de handhaving noodzakelijk dat onze mensen de wijk uit gaan, omdat veel van ons werk ook digitaal plaatsvind. Dat is natuurlijk niet goed, we zijn de ogen en oren van de samenleving", vertelt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie, in het NOS Radio 1 Journaal.

De bedoeling is echter om de aanwezigheid in de wijk weer te versterken. Daarbij moet niet alleen worden gedacht aan extra mensen in de wijk, maar ook aan het benutten van techniek. Op die manier moeten wij ook bereikbaar zijn. "Het plan heet niet voor niets 'van wijk tot web', we zullen ook digitaal vaardig moeten zijn", gaat Van Der Burg verder.

Online criminaliteit blijkt lastig aan te pakken

"Ik geef maar even een voorbeeld, we kennen de babbeltruc bij de voordeur. Dat wordt steeds meer verdrongen door de babbeltruc op internet." Daarmee bedoelt de OM-voorzitter dat online oplichting steeds meer voorkomt en daarom ook meer aandacht verdient van de politie. "Agenten zullen dus ook digitaal weerbaar moeten worden."

Wat betreft de moderniteit wil Van Der Burg overigens niet stellen dat het politiekorps achterloopt. "Achterlopen is misschien niet het goede woord. Maar ons korps heeft er wel moeite mee. Het is vooral een kwestie van waar de middelen voor kunnen worden vrijgemaakt. En op welke manier kan je ervoor zorgen dat je mensen aan kan trekken." Samengevat is het volgens de voorzitter dus nodig om te investeren in de politie, zodat de politie omvangrijker en beter uitgerust kan aantreden.

Rechtsspraak heeft ook extra geld nodig

Toch gaat het er volgens Van Der Burg niet alleen om de politie. Ook bij de rechtsgang moet er geld bij komen. Rechters moeten volgens hem beter worden uitgerust om uiteindelijk een veranderende samenleving aan te kunnen. "Het gaat om de hele keten. Want als de politie als gevolg van dit plan meer zaken kan oppakken, moet de rechtsspraak ook beter uitgerust worden om die zaken zo goed en zo snel mogelijk af te handelen."

RJN Politie verliest grip op de wijken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie