Binnenland
NOSNTR

Recordvangst drugs onderschept: 'Er gaan koppen rollen'

foto: Politiefoto: Politie
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordvangst drugs onderschept: 'Er gaan koppen rollen'

In de havens van Antwerpen en Hamburg is binnen anderhalve week meer dan 23.000 kilo cocaïne onderschept. Volgens de politie was het de bedoeling dat de drugs naar Nederland zouden gaan. "Dit is een enorme hoeveelheid", zegt Teun Voeten in Nieuws en Co. Hij is dertig jaar oorlogsfotograaf, is gepromoveerd op het drugsgeweld van Mexico en doet al twee jaar onderzoek naar de drugswereld van Antwerpen. Ook schreef hij het boek 'Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse syndicaten'.

De coke zat verstopt in onder meer een container met hout. De handelswaarde wordt geschat op zo'n 600 miljoen euro. De partijen waren bestemd voor een 28-jarige man uit Vlaardingen. Hij is aangehouden. Er zijn doorzoekingen geweest in zijn huis en op twee bedrijfsadressen.

Voeten vertelt over de gevolgen binnen de drugskartels van deze onderschepping. "Er gaan koppen rollen en er worden serieus vragen over gesteld."

De onderschepte partijen werden vanuit Latijns-Amerika naar Europa verscheept. Het is afkomstig van verschillende groepen, zegt Voeten. "Een Nederlands syndicaat werkt samen met collega's uit Latijns-Amerika, zoals Colombia, Mexico en Brazilië. In dat laatste land vertrekken de transporten."

Zakelijke ondernemingen

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de drugswereld, maar volgens Voeten is de tak wel inventief. "Die schakelen gelijk over. Het verkeer over land is iets minder geworden, maar het containerverkeer gaat gewoon door.

"De kartels zijn zakelijke ondernemingen", vertelt hij verder. "Die merken om 10 uur 's ochtends ineens een verandering, en een kwartier later veranderen ze van strategie. Ze schakelen meteen over."

drogen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie