Binnenland
NOS

Hoe een dansende koningin chaos veroorzaakt in India

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een dansende koningin chaos veroorzaakt in India

De nieuwste Bollywoodfilm zorgt al dagen voor onrust in India. Vandaag gaat de film in première, en dat tot groot ongenoegen van verschillende hindoe-groeperingen.

De woede is zo groot, dat betogers slaags raakten met de politie. Ook werden tientallen voertuigen in brand gestoken.

Tegen de film is al een tijd protest, omdat het gaat over de koningin Padmavati. Zij is een legende uit de Rajput-kaste waarvan niet bewezen is dat ze echt heeft bestaan. Het verhaal speelt zich af in de dertiende of veertiende eeuw.

"De woede draait vooral om een gerucht. Namelijk dat er een scène in de film zit over een romance tussen de koningin en een islamitische sultan", zegt India-correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal.

Onrust om Bollywoodfilm

"Hoewel de makers altijd hebben gezegd dat die scène niet eens in de film zit, is het gerucht al genoeg geweest om de woede te ontketenen." Betogers vallen ook over een dansscène "en een Rajput-koningin zou nooit dansen, vinden de demonstranten."

Rajput

De Rajput-kaste bestond van oudsher uit Indiase krijgers. Koningin Padmavati was volgens het verhaal de koningin ervan. Mensen die tot de kaste behoren geloven dat iedereen afstamt van de vorsten. Tegenwoordig heeft de kaste niet zoveel macht meer op economisch en politiek gebied.

In India zijn de regels op het gebied van films streng. Zo werd de film Fifty Shades of Grey door de Indiase dienst die films keurt verboden. Ook worden seksscènes regelmatig uit Hollywoodfilms geknipt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie