Binnenland

Burgemeester Roemer verklaart oorlog aan henneptelers in Limburg

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Roemer verklaart oorlog aan henneptelers in Limburg

Emile Roemer gaat de illegale hennepteelt keihard aanpakken in zijn rol als waarnemend burgervader van Heerlen. Hij is klaar met de grote drugsoverlast en wil alle containers, bedrijfspanden en loodsen systematisch controleren. "We gaan eigenlijk gewoon vergunningen controleren, en tegelijkertijd houden we onze ogen open."

Alle panden, loodsen en containers in de gemeenten Heerlen en Kerkrade worden gecontroleerd op hennepteelt, in een nieuwe aanpak tegen georganiseerde criminaliteit in het Zuiden van Limburg.

Om een pand te mogen doorzoeken moet er eigenlijk een redelijke verdenking zijn op een strafbaar feit. Om een woning binnen te komen, moet er zelfs eerst toestemming komen van de Officier van Justitie. “Hier lopen we voortdurend tegenaan. Je moet van alles kunnen aantonen, voordat je ergens naar binnen mag. Nu gaan we gebruik maken van het bestuursrecht. We gaan bestemmingsplannen controleren, en tegelijkertijd gekscherend kijken of de chips niet over de datum is”, zegt Roemer.

Deze aanpak is nodig, vindt Roemer, omdat de hennepteelt, en ook de productie van synthetische drugs, steeds professioneler wordt. “We hebben moeilijk zicht op bedrijven en loodsen. Je merkt dat in heel Zuid-Nederland op dat soort plekken illegaal hennep wordt geteeld. In de afgelopen vier jaar hebben we 731 waarschuwingen gegeven, of panden gesloten. We hebben ook zeer professionele hennepteelt ontdekt.”

"Steeds meer hennep in woonwijken"

De hennepteelt rukt ook op in woonwijken. Er wordt steeds vaker een plantage ontdekt op zolderkamers van (huur)woningen, en dat is gevaarlijk. Vorig jaar brandden er namelijk 65 woningen uit. “Ook hier zijn we zeer scherp op. Ik ben er niet trots op dat we hier veel woningsluitingen hebben. Het is een trend dat wietplantages steeds vaker in woningen voorkomen. Die gasten zijn echt zeer georganiseerd.”

Tegelijkertijd is er sprake van grote personeelstekorten bij de recherche, of opsporingsambtenaren, omdat er weinig budget is. “We moeten zaken op de plank leggen, omdat de capaciteit ondermaats is.”

Wietproef: "Onze grondhouding is ja"

In het regeerakkoord staat dat er een proef met legaal geproduceerde wiet komt. Maar linkse oppositiepartijen vrezen dat het door de beperkte omvang en schaal van de proef een mislukking wordt. “We hebben gezegd dat we geïnteresseerd zijn, maar delen de kritiek dat het veel effectiever is om meer experimenten te doen. We staan er positief tegenover, onze grondhouding is ja, maar we wachten nog even met de definitieve beslissing”, zegt Roemer.

Ster advertentie
Ster advertentie