Binnenland

Vandaag: De lange arm van Eritrea en 4 wedstrijden in de eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag: De lange arm van Eritrea en 4 wedstrijden in de eredivisie

Roda JC, Sparta, ADO Den Haag, Excelsior en NEC kunnen vandaag belangrijke punten pakken. Welke clubs lukt het om de nacompetitie te voorkomen? Op NPO Radio 1 verder veel aandacht voor het referendum in Turkije, de situatie in Syrië en lange arm van Eritrea.

Jan Rothuizen en Kiki Schippers

In De Taalstaat (vanaf 11.00 uur) vertelt kunstenaar Jan Rothuizen over zijn teksten in zijn nieuwe zachte atlas over Amsterdam Veranderstad. De winnares van Annie M.G. Schmidtprijs, Kiki Schippers, praat met presentator Frits Spits over haar nieuwe cd. En natuurlijk is er ook aandacht voor de nieuwe rubriek Het Zijn Uw Woorden.

Syrië, Rusland en de volksraadpleging in Turkije

Te gast in Kamerbreed (vanaf 13.00 uur): Jaap de Hoop Scheffer, Han ten Broeke (VVD) en Sadet Karabulut (SP). Kees Boonman praat met de voormalig secretaris-generaal van de NAVO en de buitenlandwoordvoerders uit de Tweede Kamer over geopolitieke ontwikkelingen: de oorlog in Syrië, de spanningen tussen Rusland en het Westen en het referendum in Turkije. Zondag wordt in Turkije de volksraadpleging gehouden over de vraag of de president meer macht moet krijgen. Critici vrezen dat met zo’n presidentieel systeem de democratie in gevaar komt. Zij wijzen er op dat die sinds de couppoging van vorig jaar toch al onder druk staat, omdat de regering vermeende aanhangers van de geestelijke Gülen, van rechters tot journalisten, heeft opgepakt. President Erdogan beschuldigt Gülen ervan achter de couppoging te zitten. De relatie tussen Turkije en de Europese Unie is sinds de mislukte staatsgreep ook verslechterd. Hoe kijken Ten Broeke, Karabulut en De Hoop Scheffer tegen de situatie in Turkije aan?

De lange arm van Eritrea

Donderdagavond verbood de burgemeester van Veldhoven de Europese conferentie van YPFDJ, de jongerenbeweging van de enige toegestane politieke partij in Eritrea. Twee dagen eerder hadden OneWorld en Argos onthuld dat deze conferentie in het Paasweekend in Nederland zou worden gehouden en dat de diverse ministeries hiermee in hun maag zaten. Uit een rondgang in de Tweede Kamer bleek bovendien dat ook de overgrote meerderheid van het parlement de conferentie van regime-aanhangers onwenselijk vond. De Eritrese ambassade in Den Haag liet in een reactie weten niets te maken te hebben met de organisatie en de financiering van de conferentie. Maar is dat waar? In Argos (vanaf 14.00 uur) nieuwe bewijzen over de praktijken van die ambassade, die al langer onder vuur ligt.

Eredivisie: 4 wedstrijden

In de eredivisie worden vandaag 4 wedstrijden gespeeld. Wie weet de nacompetitie te ontlopen?

  • 18.30 uur: Roda JC - Sparta. Verslag: Chris Wobben
  • 19.45 uur: ADO Den Haag - PSV. Verslag: Frank Wielaard
  • 19.45 uur: Excelsior - Vitesse. Verslag: Arman Avsaroglu
  • 20.45 uur: FC Twente - NEC. Verslag: Ragnar Niemeijer

In NOS Langs de Lijn (vanaf 19.00 uur) wordt naast het voetbal ook aandacht besteed aan wielrennen: de voorbeschouwing op de Amstel Gold Race en aan Autosport: de Formule I in Bahrein.

Een fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie