Binnenland
NOS

Rutte kondigt nieuwe coronamaatregelen aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte kondigt nieuwe coronamaatregelen aan

Het virus is al een aantal weken met een gevaarlijke opmars bezig. Nu komen minister president Rutte en minister Hugo de Jonge met een nieuwe persconferentie. "We moesten constateren dat een flink aantal regio’s ook niet de goede kant op gingen", aldus Rutte tijdens de persconferentie.

Video niet beschikbaar

Minister-president Rutte en minister Hugo de Jonge benadrukten dat zij het belangrijk vinden dat er draagvlak is voor de nieuwe maatregelen. Zo trok Hugo de Jonge veel tijd uit om uit te leggen waarom het belangrijk is om de nieuwe maatregelen in acht te nemen.

"Veel mensen doen het goed, maar het gaat ook vaak fout", zegt De Jonge. "Onder de streep is het niet genoeg. Er zijn 100.000 mensen besmettelijk. Dat betekent: van elke 170 mensen die je tegenkomt kan er één je aansteken. We verwachten binnen een week een stijging naar 5000 besmettingen per dag, zelfs met de maatregelen die we vanavond aankondigen."

Het kabinet wil het aantal contacten sterk verminderen, drie weken lang. De regionale aanpak wordt opgeschaald naar een landelijke aanpak. "We doen ons best, maar het virus doet het beter. Daarom moeten we ingrijpen om het virus voor te blijven. We moeten tijdelijk een deel van onze vrijheden beperken, om ze niet prijs te geven."

Zo worden mensen vanaf morgen om 18:00 uur geacht om thuis te werken tenzij het niet anders kan. Verder is alle sport zonder publiek en komt het kabinet met een advies om mondkapjes te dragen in winkels in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook wordt er van mensen verwacht dat de reisbewegingen weer worden beperkt. Winkelen moet alleen gebeuren als dat praktisch noodzakelijk is. En daarnaast zijn er ook nieuwe maatregelen aangekondigd wat betreft de groepsgrootte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Optelsom der dingen

"Ik kan mij voorstellen dat het een zure appel is om door te slikken. Het gaat nu om de optelsom der dingen. Om de stapeling der dingen. Het gaat niet om één sector. We moeten de pijn verdelen. Maar het oplaaien van het virus heeft nog grotere economische gevolgen."

Daarnaast deed Rutte een oproep. "Je hebt de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle regels nageleefd kunnen worden. Uiteindelijk bepalen we allemaal zelf of we het virus er onder krijgen. Als je ergens klant bent of gast, heb je de verantwoordelijkheid om de regels ter plekke na te leven. Vervolgens is het aan de burgemeesters, de boa’s en de politie om in te grijpen als regels worden overtreden. Maar nog beter is het als het zover niet komt. Uiteindelijk zijn wij het, wij samen en ieder van ons die bepalen of we het virus er onder krijgen."

Effect maatregelen over 10 dagen à twee weken zichtbaar

Vervolgens was het tijd voor vragen vanuit de pers en de media. Vraag was wanneer de effecten zichtbaar zullen zijn. Rutte en De Jonge verwachten dat de effecten binnen tien dagen tot twee weken worden verwacht. Nieuwe maatregelen worden daarna niet uitgesloten. "Als het niet werkt, kan het niet anders dan dat we naar nog strengere maatregelen gaan. Dan gaat het om het helemaal sluiten van de horeca en de cultuursector. Dan gaan we weer in een intelligente lockdown."

Vervolgens was er de vraag of de nieuwe maatregelen niet te laat kwamen. "We hebben nu besloten om voor het virus uit te werken. We moeten er niet achteraan blijven werken, daarom zijn we overgestapt van een regionale naar een landelijke aanpak. Het verschieten van kleur gaat zo snel, daarom moesten we versneld opschalen."

Persconferentie 28 september

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie