Binnenland
KRO-NCRV

Gerrit van de Kamp (ACP): Politie voelt zich in de steek gelaten door de politiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerrit van de Kamp (ACP): Politie voelt zich in de steek gelaten door de politiek

De politie voelt zich in de steek gelaten door de politiek. Dat zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP in 1 op 1: "Iedereen geeft aan dat ze bewondering, respect en waardering hebben voor het werk van de politie, ook in de politiek. Maar daarna gebeuren er dingen die ik daar niet mee kan rijmen. En de maat is nu vol."

Gerrit van de Kamp (ACP): Politie voelt zich in de steek gelaten door de politiek

Video niet beschikbaar

Zondag moest de ME ingrijpen bij een demonstratie in Den Haag tegen de corona-maatregelen. Op sociale media kwamen beelden voorbij van een fietser die een klap tegen zijn achterhoofd krijgt, een oudere vrouw die tot twee keer toe wordt natgespoten, en een vrouw met bloemen die agressief wordt bejegend. Knip - en plakwerk, zegt Van de Kamp. "Iedereen kijkt ernaar en zegt: de beelden spreken de waarheid. Dat is niet waar. Het is maar een deel van de waarheid."

Onder meer Tweede Kamerlid Thierry Baudet stelde op Twitter vragen bij de beelden die de ronde doen, waarop vermeend disproportioneel politie-optreden te zien zou zijn.

Feiten

Maar bij vragen bleef het niet, zegt Van de Kamp. "De politiek pakt dit op, heeft maar een deel van het verhaal. Als er dan meteen een oordeel wordt gegeven - en dat is wat Baudet doet, dan vind ik dat te ver gaan. Er wordt geen tijd en ruimte meer genomen om de feiten te onderzoeken."

De politie voelt zich door de politiek in de steek gelaten. "Ja, voor een deel wel", zegt Van de Kamp. "Op het moment dat je pretendeert dat je dit land leidt en dat je verantwoordelijkheid wil nemen in de volledige breedte, dan moet je dat ook doen. Wat ons betreft ontbreekt het daar op dit moment aan. (...) "Het gaat zo niet verder."

Agenten overwegen te stoppen

Van de Kamp zegt de afgelopen dagen zeker 'zeven tot acht' agenten te hebben gesproken die 'overwegen te stoppen' met het politiewerk. Ook krijgt hij signalen dat leerling-agenten twijfelen of ze op nog wel agent willen worden: "Ze vragen zich af of dit hun toekomst is."

Gerrit van de Kamp (ACP): Politie voelt zich in de steek gelaten door de politiek

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie