Binnenland

Jelle Brandt Corstius van stuk gebracht door #MeToo-column

foto: Foto: NPO Radio 1 + ANPfoto: Foto: NPO Radio 1 + ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jelle Brandt Corstius van stuk gebracht door #MeToo-column

[VPRO] Jelle Brandt Corstius raakte vanochtend op NPO Radio 1 van zijn stuk toen - in zijn bijzijn - journalist Alexander Münninghoff een column over #MeToo voordroeg in het programma OVT.

OVT-columnist Münninghoff sprak over de zijns inziens overmatige aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Ik wil niets bagatelliseren, maar het is doorgeslagen allemaal.”

Kneepje hier

Münninghoff: “Tal van vrouwen vinden – daartoe aangemoedigd door #MeToo - in een stoffig hoekje van hun herinnering wel iets dat je met een beetje kwade wil als seksueel grensoverschrijdend gedrag kan worden aangemerkt: een kneepje hier of een op wellust geduid hebbende oogopslag. (…) Hoe ver kun je gaan met dit soort ostracisme?"

Dinosauriërs

Aan tafel luisterde Jelle Brandt Corstius mee. Eerder deze week kwam hij naar buiten met een persoonlijk verhaal over seksueel ongepaste bejegening die hem was overkomen. Hij reageerde gestoken en met ingehouden woede op de relativerende woorden van Münninghoff.

“De enige manier om een cultuur te veranderen van al die dinosauriërs die er de nadruk op leggen dat dit normaal zou zijn, is je stem laten horen", antwoordde Corstius.

Ik kom niet uit mijn woorden

In het interview dat daarop volgde over zijn tv-programma over robots, viel Brandt Corstius stil, omdat hij van zijn stuk was gebracht door de column van Münninghoff. “Ik kom even niet uit mijn woorden; ik probeer wat over mijn programma te vertellen, maar sorry…..”

Presentator Jos Palm reageerde begripvol. “Je bent met je gedachten ergens anders. Dat kan gebeuren.” De zaal met publiek zag de tv-maker worstelen en gaf hem een bemoedigend applaus.

Beluister hier de column van Münninghoff en het gesprek dat daarop volgde aan tafel in De Rode Hoed, waar de uitzending van OVT plaats had:

Ster advertentie
Ster advertentie