Binnenland
NOSNTR

Micha de Winter: 'De sluiting van het onderwijs is geen knop om aan de draaien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Micha de Winter: 'De sluiting van het onderwijs is geen knop om aan de draaien'

Veel kinderen, ouders en ook grootouders wachten in spanning. Gaan de scholen na de kerstvakantie open of blijven ze langer dicht? Het kabinet beslist daar maandag over. In de uitzending van Nieuws en co is Micha de Winter, sociaal pedagoog en emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht te gast. Hij zit ook in de begeleidingscommissie van het Nationaal Programma Onderwijs en schijnt zijn licht op de scholensluiting.


Video niet beschikbaar

Geen knop om aan te draaien

Deze zomer zei demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven bij de start van het nieuwe schooljaar dat scholen niet meer dicht zouden gaan, ook niet in een eventuele vierde coronagolf. Ook minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs zei half november nog dat scholen verantwoord open zouden kunnen blijven, ondanks hoog oplopende besmettingsaantallen. Het bleek niet het geval.

De grote vraag is, wat gaat er na de kerstvakantie gebeuren? En lagen er plannen klaar om een nieuwe sluiting te voorkomen. De Winter weet daar niks van, zegt hij in de uitzending. "Ik zit er vrij dicht op, maar ik heb er zelf nooit iets van gezien of gehoord over die plannen. Wat we wel weten is wat je op de lange termijn moet doen om te zorgen dat die scholen open blijven."

Volgens De Winter ziet het OMT het onderwijs als een soort knop waar je aan kunt draaien. "Maar je moet niet al te lichtzinnig met die sluiting en opening omgaan. Je moet kijken naar wat je moet doen om het open te houden: WHO heeft daar al een heleboel nuttige dingen over gezegd. Dat gaat over testen, maar ook over veilige schoolgebouwen, dus schone lucht," vertelt hij.

Alleruiterste maatregel

Als je niets aan die voorwaarden doet, blijven scholen een rol spelen in de besmettingen, zegt De Winter. "Maar het belangrijkste is dat het een hele zware periode is voor kinderen, leerlingen en studenten. Met name speelt er veel op het gebied van psychische problemen, eenzaamheid, somberheid.

De klachten nemen toe. Vooral de gezinnen waar ouders niet in staat zijn om kinderen goed te begeleiden, slaat de achterstand toe. En dus de onderwijsongelijkheid. De Kindertelefoon heeft een toevloed aan meldingen van kinderen over huiselijk geweld. Vroeger ging het over vriendschappen, verliefdheid en seks. Nu staat echt bovenaan: geweld."

Volgens De Winter wordt de beslissing telkens te laat genomen, terwijl de sluitingen juist voorkomen moeten worden. "De alleruiterste maatregel moet zijn de sluiting van de scholen zijn."

Is de sluiting van scholen na de kerstvakantie nog wel een optie?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie