Binnenland
NOSNTR

Burgemeesters willen meer bevoegdheden voor handhaving corona-regels

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters willen meer bevoegdheden voor handhaving corona-regels

Hoewel mensen wordt geadviseerd om 1,5 meter afstand te houden, bleek het afgelopen weekend dat sommige plekken nog altijd drukbezocht zijn. De burgemeesters willen daarom meer bevoegdheden om de maatregelen rondom het coronavirus te kunnen handhaven. Daarvoor overleggen ze vandaag met het kabinet.

Er wordt over meerdere opties gesproken. Onder andere een contactverbod zoals dat in Duisland gaat gelden, waardoor niet meer dan twee personen buiten bij elkaar mogen zijn, wordt niet uitgesloten. Ook het sluiten van winkels die niet-essentiële producten verkopen, wordt overwogen.

Verschillende gemeenten hebben al aanvullende maatregelen genomen. Zo worden in sommige plaatsen stranden en speeltuinen al gesloten, maar de wettelijke basis voor zo’n sluiting ontbreekt vaak nog. Bij dichte sportvelden kan er al wél een boete worden uitgeschreven als mensen zich daar bevinden, vertelt burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls Nieuws en Co. Burgemeesters roepen daarnaast burgers extra op om zich aan de 1,5 meter afstand te houden.

Burgemeester Bruls steunt het kabinet wel in de huidige aanpak. "De beste manier om het gedrag te veranderen is door positief gedrag te laten zien. En die zijn er ook genoeg." Toch merkt ook hij in zijn gemeente dat niet iedereen zich aan de maatregelen houdt. Voor die gevallen zijn aanvullende middelen voor handhaving nodig. "Soms is het helaas ook nodig om de spreekwoordelijke stok te hebben om mee te slaan."

Ster advertentie
Ster advertentie