Binnenland
AVROTROS

Nederland was niet altijd tolerant voor homoseksuelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland was niet altijd tolerant voor homoseksuelen

De jaren 50 waren in Nederland op het gebied van homo-emancipatie erg donker, zegt dr. Jan Willem Duyvendak in dr Kelder en Co. "Toen bestonden er in meerdere steden commissies die moesten voorkomen dat homoseksuelen als ambtenaar aan de slag konden."

De hoogleraar zegt dat we vaak en ten onrechte denken dat wij heel erg liberaal, modern en verlicht zijn. Zo hield André van Duin bij de Dodenherdenking een prachtig verhaal hoor, maar historisch gezien was het niet geheel correct. "De Tweede Wereldoorlog was een erge tijd voor iedereen, maar voor homoseksuelen was de oorlog niet moeilijker dan de jaren ervoor of erna", zegt Duyvendak.

Volgens de professor willen we de Duitsers maar al te graag de schuld geven, terwijl Nederlanders onder elkaar in de jaren 50 en 60 het de homoseksuelen flink lastig konden maken.

Emancipatie in korte tijd

Duyvendak vindt dat de homo-emancipatie in Nederland in de jaren daarna erg snel is gegaan. Zo was Nederland het eerste land waar het homohuwelijk werd gelegaliseerd in 2001, ondanks dat meerdere politici geen voorstander waren. Nu is het zo dat zelfs Wopke Hoekstra van het CDA regenboogvlaggen gaat tweeten.

Toch kan de vlag nog niet uit. Het COC vindt dat Nederland de gidspositie aan het verliezen is en dr Kelder merkt op dat bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland, vaak met een moslimachtergrond, ook niet zo liberaal naar een andere geaardheid kijken. Duyvendak: "Zeker. Dit zie je bij orthodoxe moslims en christenen, maar ook bij extreemrechts."

LHBTIQ+alfabet

Inmiddels gaat het allang niet meer meer over homo-emancipatie alleen. Dr Kelder houdt niet meer bij welke letters in het LHBTIQ+alfabet zitten. Duyvendak verwacht dat er nog meer letters toegevoegd worden. "Het lijkt erop dat iedere groep een eigen letter wil." De professor zegt dat hij verwacht dat er eerst meer versplintering zal komen in het gender-spectrum voordat er een tijd aanbreekt dat we niet meer iedereen in gender-hokjes plaatsen. "Uiteindelijk zal gender fluïde worden, dan maakt het niet meer zoveel uit of je man of vrouw bent of bij een andere groep hoort", zegt hij.

Jan Willem Duyvenbak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie