Binnenland
BNNVARA

Rotterdam koploper in vasthouden water

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdam koploper in vasthouden water

Van ontzettende regen naar aanhoudende droogte: het is een patroon van uitersten in ons land. Zo viel er na een extreem natte februari in maart en april amper neerslag. Daarom is het essentieel om hierop in te spelen en water in tijden van overvloed op te slaan voor drogere tijden. Rotterdam is hierin een koploper en houdt water op verschillende manieren vast. Auteur Rene Didde vertelt erover in Vroege Vogels.

Hoe houdt Rotterdam water vast?

Rotterdam besloot na het openbreken van een weg voor reparatie aan het riool de weg niet in ere te herstellen, maar er een park van te maken. "Al het water loopt in tijden van overlast dit park in en de beplanting is zo gemaakt dat het wel even tegen hoogwater kan, mensen kunnen hier hun gieters vullen in het hartje van Rotterdam", aldus Rene Didde, auteur van het boek 'Nederland Droogteland'.

Creëren van een zoetwaterbel

Ook wordt er in de versteende wijk Spangen het overschot aan regenwater de bodem ingepompt zodat een zogenaamde zoetwaterbel ontstaat. Dit water kan later weer opgepompt worden om onder andere het grasveld van voetbalclub Sparta te beregenen.

Johan Verlinde van het Rotterdamse Weerwoord: "We hebben sinds de aanleg rond 2019 26,5 duizend kuub geïnfiltreerd en je kan ongeveer 65% van dit terugwinnen, maar er zit ook nu voldoende water in om in deze droge periode hier nog steeds gebruik van te maken."

Natuurgebied als natte spons

"Het ei van Columbus", volgens Rene Didde. Deze methode kan op veel meer plaatsen in West-Nederland toegepast worden. Het is een investering, zo moeten bijvoorbeeld helofytenfilters aangelegd worden om vervuild water te filteren, maar het draagt bij aan waterberging in tijden van nood.

Ook in de rest van Nederland is water vasthouden het devies; volgens Didde is het belangrijk regenwater op te slaan in een soort natte sponzen, bijvoorbeeld natuurgebieden, zodat het in droge tijden langzaam uit kan sijpelen. "Dan hadden we misschien nu niet de beregeningsverboden in Brabant hoeven hebben."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie