Naar homepage
Binnenland

Jorik draaide op illegale coronafeesten: 'Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jorik draaide op illegale coronafeesten: 'Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid'

'Onverantwoord en asociaal', zo noemen burgemeesters de feestende mensenmassa's die regelmatig regelmatig los gaan op afgelegen locaties. Op deze illegale feesten komen soms wel honderden mensen af. Net als vorig weekend heeft de politie vannacht een eind gemaakt aan een aantal illegale feestjes in onder andere Utrecht, Rotterdam en Breda. De burgemeester van Velsen, waar de politie eerder ook moest ingrijpen, vertelt in Stax&Toine over zijn ongenoegen.

Dit artikel is geüpdatet op zaterdag 31 oktober.

Jorik draait op illegale coronafeesten

Burgemeester Frank Dales begrijpt wel dat jongeren graag willen feesten. Velsen is bij uitstek een evenementengemeente met grote festivals als Dance Valley, vertelt Dales. "Maar we zitten momenteel al in categorie rood, er zijn in deze regio veel coronabesmettingen. Dus als een groot feest een brandhaard veroorzaakt, kan dat grote gevolgen hebben voor de ziekenhuizen, bewoners en lokale economie. Dan is een lokale lockdown noodzakelijk."

Lastig aanpakken

Veel feesten worden gepland via sociale media en dat maakt het vaak lastig voor bewindvoerders om op te kunnen treden. Maar, zegt Dales: "We wachten niet af totdat jongeren zich hebben verzameld op een feest." Met de politie kijkt de gemeente ook welke plannen er zijn op social media, zodat ze tijdig kunnen ingrijpen.

Een van de feestgangers is Jorik (gefingeerde naam, echte naam bekend op de redactie). Hij is student geneeskunde en draaide als DJ op een feest deze zomer. Op dit feest waren rond de tweehonderd jongeren. "Ik vind dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen in dit soort zaken. Er is al zoveel afgepakt van jongeren. Een feestje af en toe moet kunnen."

'Het kan ons allemaal raken'

Jorik zegt wel te begrijpen dat er veel onbegrip is voor de illegale feesten. "Ik heb er wel over nagedacht. Ik kies er voor om mijn ouders een stuk minder te zien dan normaal en mijn grootouders zie ik al helemaal niet meer."

Burgemeester van Dales schrikt van het verhaal van Joris zegt hij. "Dit is je eigen behoefte boven de gezondheid van anderen stellen." Het beeld klopt niet dat alleen ouderen op de IC's liggen, het kan ons allemaal raken, waarschuwt van Dales. "Het kan en mag nu niet, niet alleen voor naasten maar ook voor jezelf."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie