Binnenland
BNNVARA

'Schoolmaaltijden zorgen voor gelijkheid tussen kinderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schoolmaaltijden zorgen voor gelijkheid tussen kinderen'

Sinds eind 2022 verzorgt een deel van de scholen maaltijden voor hun leerlingen. Dit initiatief werd geïntroduceerd nadat bleek dat kinderarmoede in Nederland toenam. Het is een groot succes, maar toch schamen sommige ouders zich nog om de hulp aan te vragen, vertelt Tessa Jenniskens van KBA Nijmegen in De Nieuws BV.

De schoolmaaltijden hebben een positief effect op de leerlingen, vertelt Jenniskens. "Leerlingen zitten met minder honger in de klas, ze hebben meer energie en zijn meer geconcentreerd op school."

Schoolmaaltijd of boodschappenkaart

Scholen waar minstens 30 procent van de leerlingen afkomstig is uit een gezin met een laag inkomen, komen in aanmerking komen voor de maaltijdsubsidie. Jenniskens legt uit dat scholen kunnen kiezen uit twee opties: een schoolmaaltijd of een boodschappenkaart voor ouders.

Gelijkheid

Beide opties hebben positieve effecten, maar Jenniskens ziet wel verschil: "Scholen geven aan dat de maaltijden zorgen voor gelijkheid tussen de kinderen, bij de boodschappenkaart is het duidelijk dat het de financiële stress bij ouders wegneemt." Op de boodschappenkaart wordt per twee weken per kind 25 euro gestort voor boodschappen.

Of het geld ook uitgegeven wordt aan boodschappen voor het kind, kan niet gecheckt worden vertelt Jenniskens. Al blijkt uit onderzoek van Het Rode Kruis dat de meeste ouders het geld aan groente en fruit voor hun kind uitgeven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schaamte

Uit het onderzoek van KBA Nijmegen en de Universiteit van Wageningen blijkt dat ouders zich soms schamen om de kaart aan te vragen. Om te voorkomen dat ouders deze kaart niet aanvragen, zit er een tussenpersoon tussen de families en de school, vertelt Jenniskens. "Voor ouders is het lastig dat de school weet dat ze financiële zorgen hebben." Om schaamte te voorkomen wordt zoveel mogelijk informatie over de boodschappenkaart aan ouders en scholen gegeven.

Voortbestaan

Scholen kunnen in ieder geval dit jaar nog gratis maaltijden of boodschappenkaarten aanbieden. Toch maken scholen zich zorgen om voortbestaan van dit programma, wat in handen ligt van het nieuwe kabinet. Jenniskens hoopt dat het programma blijft bestaan: "Voor ouders is het een aanzienlijk financiële prikkel, nu neemt het nog stress weg." Het is de vraag of het project door kan gaan. "Ik weet niet wat het volgende kabinet gaat doen, dat durf ik niet te zeggen, maar ik hoop dat zij de positieve ervaringen van scholen en ouders en de positieve effecten meenemen in hun besluitvorming."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie