Binnenland
KRO-NCRV

VVD-prominent Nijpels: 'Nederland had al veel eerder kinderen uit Moria moeten opnemen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-prominent Nijpels: 'Nederland had al veel eerder kinderen uit Moria moeten opnemen'

Nederland had een aantal maanden geleden al kinderen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria moeten opnemen. Dat zegt VVD-prominent Ed Nijpels in Spraakmakers. "De situatie was maanden geleden al erbarmelijk. Laten we doen wat ieder fatsoenlijk mens zou willen."

Video niet beschikbaar

Na een grote brand dinsdag was er vannacht opnieuw brand in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Naar schatting zijn daardoor zo’n 3.500 migranten dakloos geraakt die toch al onder zeer slechte omstandigheden leefden. In het kamp verbleven 13.000 mensen waar slechts plaats was voor 3.000 mensen.

Nijpels noemt het "een kwestie van beschaving" om als Nederland een deel van de 2.500 kinderen uit het vluchtelingenkamp op te nemen. Daarmee gaat hij in tegen de eerder gemaakte coalitieafspraken om de vluchtelingen alleen in de regio op te vangen.

Uitzondering maken

Hulporganisaties roepen al langer dat de situatie op Moria onhoudbaar is, maar het kabinet hield vast aan het staande beleid. Wel zou de komende drie jaar tot 4 miljoen euro uitgetrokken worden om een aantal minderjarige asielzoekers op het Griekse vasteland te kunnen opvangen. Volgens Nijpels is het tijd om een uitzondering te maken en "over het hart te strijken".

Volgens de Griekse minister van Migratie staat vast dat bewoners van het kamp zelf de branden hebben aangestoken. Dat bevestigt volgens Nijpels alleen maar dat eerder ingegrepen had moeten worden. "De situatie was maanden geleden al erbarmelijk. We hadden eerder verstandig moeten zijn, dan had je nu een andere discussie gehad. Ik heb begrip voor mensen die bang zijn voor een aanzuigende werking. Maar dit is een kwestie van beschaving."

Kamer in spoeddebat

In de Tweede Kamer is donderdag een spoeddebat over de situatie op Lesbos. Meerdere partijen, waaronder coalitiepartijen ChristenUnie en D66, willen dat het kabinet onderzoekt hoe kinderen uit het kamp zo snel mogelijk op het Griekse vasteland kunnen worden opvangen.

Bij het spoeddebat zal de coalitieafspraak om mensen alleen in de regio op te vangen ter discussie staan, zeker nu ook vanuit coalitiepartijen kritiek klinkt. Zo stelde ChristenUnie-lid Antonie Fountain een brief op naar fractievoorzitter Gert-Jan Segers. De brief waarin gepleit wordt voor actie in plaats van wachten op een Europese oplossing, werd door zeker tweehonderd partijleden ondertekend. Fountain zegt dat het tijd is dat de ChristenUnie "de poot stijf houdt" in de coalitie. "Hoeveel doden moeten er nog vallen? Als dit geen aanleiding is om een ander beleid te voeren… Er moet bij het debat geen genoegen genomen worden met nieuwe miljoenen."

Stand.nl: Nederland moet vluchtelingen uit Moria opvangen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie