Naar homepage
Binnenland

OMT-lid Koopmans voelt druk kabinet en wil meer daadkracht zien
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Koopmans voelt druk kabinet en wil meer daadkracht zien

Viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team, ontkent dat het rommelt binnen het adviesteam, maar merkt wel dat de druk vanuit het kabinet hoog is. Ze maakt zich zorgen dat het kabinet het advies zoekt dat het graag wil horen. De aankomende verkiezingen dreigen daar volgens haar een rol bij te spelen.

Anonieme leden van het OMT zeiden vandaag tegen de De Volkskrant dat ze zich buitenspel gezet voelen door het kabinet. Veel leden wilden verder gaan dan het kabinet in het tegengaan van het virus, maar 'moesten tekenen bij het kruisje'.

Veel tijdsdruk

Koopmans had dat gevoel niet, maar merkt wel dat er veel tijdsdruk is om snel adviezen uit te brengen aan het kabinet. "Er is ook tijd verloren met de aanvankelijke keuze voor regionale maatregelen, maar die bleken toch niet goed te werken", zegt ze in Nieuws en Co. "De cijfers liepen op en er is kostbare tijd verloren. Ik denk dat daar zekere frustratie vandaan komt."

Ze heeft moeite met de onduidelijke rolverdeling voor de verschillende adviesteams. Zo zoekt het kabinet ook wel eens advies van het Red Team, dat gevraagd en ongevraagd expertise deelt. "Het moet niet zo zijn dat we gevraagd worden om over iets te adviseren totdat we 'ja' zeggen. Die indruk krijg ik momenteel een beetje met de mondkapjes."

Dat er over zes maanden verkiezingen worden gehouden, helpt daar niet bij, denkt Koopmans. "Ik denk dat dat wel een beetje begint door te klinken. Ik zou het goed vinden als de verkiezingen buiten de coronabestrijding blijven. Het kabinet moet de ogen op de bal houden, want we hebben echt wel een klus te klaren. Op een gegeven moment moet je ophouden met discussiƫren en gewoon stappen zetten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie