De lichaamstaal van bomen lezen
- Nieuws
- De lichaamstaal van bomen lezen
Bomen waarvan de takken afbreken of zelfs vallende bomen, in warme zomers zoals deze gebeurt dat vaker. Maar is het mogelijk om te voorspellen wanneer dit gebeurt? In Vroege Vogels vertelt boomexpert Angeline Mette over de lichaamstaal van bomen.
Video niet beschikbaar
Lichaamstaal van bomen
Angeline Mette is boomexpert en gerechtelijk deskundige op dit gebied. Ze is gespecialiseerd in VTA, Visual Tree Assessment, oftewel de lichaamstaal van bomen. Elke boom wordt in haar leven aan allerlei fysische, chemische en biologische krachten blootgesteld, en die laten altijd sporen na in het leven van de bomen. Elke scheur, elke uitstulping, elke holte laat zien wat de boom heeft meegemaakt. Dat is heel belangrijk om te weten als men actie wil ondernemen.
Keuring
Ribbels, knikken en bobbels in de stam zijn reparaties van schade door bijvoorbeeld wind. Angeline Mette: "Als je spanning zet op een stuk doek, vervormt het materiaal, het krijgt kreukels. Door die kreukels wordt het materiaal sterker: gekreukeld kan het meer krachten doorstaan. Dat gebeurt ook bij bomen." Volgens haar is het bijna altijd te voorzien als een boom omvalt: "Meestal gebeurt zoiets niet van de een op de andere dag. Er zijn tal van kenmerken aan de buitenzijde van een boom waaraan je aan de binnenzijde kan zien of het al dan niet goed gaat." Grote en zeker oudere bomen, zouden eigenlijk om de drie jaar gekeurd moeten worden volgens Angeline Mette.
Summer branch drop
Het plots afbreken van boomtakken heet 'summer branch drop' en is typisch voor warme en droge zomers. Hoe langer de droogte voortduurt en hoe warmer het wordt, des te groter de kans dat bomen sneuvelen en takken naar beneden vallen. Dat gebeurt met name bij oudere bomen die vanwege hun hoge leeftijd minder goed vocht kunnen opnemen.
De lichaamstaal van bomen
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.