Binnenland

Roamingkosten zijn nu verleden tijd, hoge telefoonrekening nog niet

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Roamingkosten zijn nu verleden tijd, hoge telefoonrekening nog niet

[NOS] Roamingkosten bestaan vanaf vandaag niet meer binnen de EU. De angst voor een hoge rekening aan het eind van een vakantie of een zakenreis is verleden tijd. Telecombedrijven mogen door Europese regelgeving geen extra geld meer vragen voor bellen in andere Europese landen.

Goed nieuws, maar toch zit er nog een addertje onder het gras. Kosten voor bellen in het buitenland zijn weliswaar afgeschaft, bellen naar het buitenland kost wel nog steeds extra geld. Bij de meeste telefoonmaatschappijen zo'n 25 cent per minuut, bij Tele2 zelfs 90 cent.

Bekijk ook: Nieuwe regels voor bellen en internetten binnen de EU

Als je met je tent naar Frankrijk rijdt en je wilt de camping bellen dat je eraan komt, kun je dit dus beter niet vanuit Nederland doen. Dan betaal je die kosten. Maar rijd je door tot Belgiƫ en bel je vanuit daar, dan val je ineens wel onder de nieuwe roamingregels en kost het telefoontje naar de Franse camping je niets extra.

'Heel vreemd'

"Wij vinden dit heel vreemd", zegt Johannes Kleis van de Europese Consumentenbond. "Wij willen dat dit wordt aangepakt. Kosteloos bellen in het buitenland is een hele goede stap in de juiste richting. Maar bellen naar het buitenland gebeurt ook vrij veel. Dus hier zien wij een kans voor de EU om dit op te lossen."

Maar de kans dat die oplossing er komt is vrij klein. De afgelopen jaren is wel voorgesteld om deze kosten samen met de roamingkosten af te schaffen, maar het Europees Parlement stemde er niet mee in en Europese landen wilden er ook niet aan. Wellicht onder druk van de telecombedrijven, die vinden dat ze al genoeg inleveren.

Quote

Het is logisch dat mensen moeten betalen voor bellen naar het buitenland.

Alessandro Gropelli

"Vanaf nu betalen consumenten niet meer voor roaming, maar er zijn nog steeds kosten verbonden aan bellen in het buitenland", zegt Alessandro Gropelli van de Europese telecomproviders. "Die kosten worden nu betaald door de telecombedrijven.

Ook bellen naar het buitenland kost ons geld, omdat we gebruik moeten maken van een buitenlands netwerk. Het is logisch dat mensen daarvoor moeten betalen."

Quote

Online zijn er genoeg sites die vinden die je heel goedkoop naar het buitenland laten bellen.

Anthony Whelan

De telecombedrijven krijgen dus voorlopig hun zin. Er zijn geen concrete plannen om de kosten voor bellen naar het buitenland alsnog af te schaffen. Maar de bedenker van de roamingregels van de Europese Commissie heeft wel een advies aan mensen die veel naar het buitenland bellen.

Anthony Whelan: "Ik wil geen reclame maken voor het ene of het andere bedrijf, maar online zijn er genoeg sites die vinden die je heel goedkoop naar het buitenland laten bellen. Veel goedkoper dan telecommaatschappijen. En soms is de markt sneller dan de politiek. Onder druk van de consument gaan maatschappijen dan alsnog hun tarieven verlagen."

De Nederlandse telecombedrijven bieden wel abonnementen aan waarbij bellen naar het buitenland geen extra geld kost, maar dat zijn vaak de duurdere abonnementen. Waarom ze de kosten niet helemaal afschaffen, willen ze niet zeggen. Geen van de bedrijven wil reageren.

Ster advertentie
Ster advertentie