Binnenland

Veel zeldzame vogels in oktober

foto: Bladkoning, Vroege Vogelsfoto: Bladkoning, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel zeldzame vogels in oktober

De oktobermaand was een topmaand voor vogelaars die bijzondere vogels wilden zien, schrijft NRC. "Oktober bood de meest extreme vogelwaarnemingen", zegt Marten Miske, vicevoorzitter van Dutch Birding, een Nederlandse wetenschappelijke organisatie die onder meer de vogeltrek bestudeert. "Vooral de al drie weken aanhoudende oostenwind bracht veel zangvogels en andere bijzondere soorten uit Oost-Europa en Azië naar Nederland."

Volgens Miske zijn sociale media onmisbaar voor vogelaars. Ze kunnen daarmee de routes van trekvogels in kaart brengen en vogels als het ware "zien aankomen".

Bergheggemus

Hoogtepunt was de bergheggemus die op 21 oktober op de Maasvlakte bij Rotterdam neerstreek. Het was voor het eerst dat dit vogeltje in Nederland te zien was. Maar zangvogels als de witkopgors en bladkoning of de roofvogel bastaardarend waren ook bijzonder.

Dit jaar hebben de liefhebbers geluk. Met dank aan een oostelijke stroming in het weer, en een onweersfront dat lange tijd boven Polen lag, hebben bovengemiddeld veel trekvogels de afslag vanuit Scandinavië naar ons land genomen. En er blijken heel veel krenten in de pap te zitten.

Luister naar het fragment van Vroege Vogels over de bladkoning en andere trekvogels die ons land aandoen:

Bron: ANP & Dutch Birding

Ster advertentie
Ster advertentie