Binnenland
KRO-NCRV

Epidemioloog Arnold Bosman: 'Mondkapjes op straat, winkels en scholen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Epidemioloog Arnold Bosman: 'Mondkapjes op straat, winkels en scholen'

Bij zeventig procent van de coronabesmettingen valt niet goed te achterhalen waar het virus precies is opgelopen. Tot er op die 'gouden vraag' een antwoord is, vindt het Red Team een mondkapjesplicht verstandig voor supermarkten, op scholen en in de zorg. "Allemaal plekken waar de anderhalve meter niet haalbaar is, of onvoldoende blijkt", zegt epidemioloog Arnold Bosman.

Video niet beschikbaar

Terwijl de scholen weer open zijn en vakantiegangers zijn teruggekeerd naar Nederland, stabiliseert het aantal coronabesmettingen. Maar, op een te hoog niveau voor het kabinet om de maatregelen te versoepelen. Daarom was er dinsdagavond een persconferentie om het waakvlammetje aan te houden.

Coronapersco's zoals het weerbericht

Arnold Bosman is lid van het Red Team en brengt gevraagd en ongevraagd advies uit over kabinetsbeleid en OMT-aanbevelingen. "Die persconferenties zijn goed, en moeten doorgaan. Net als het weerbericht na het journaal, met een soort voorspelling voor de week en een stip op de horizon", vindt Bosman.

Bosman wijst op de '70 procent besmettingen' die nu niet goed zijn te achterhalen. Hij heeft kritiek op de aanname van het kabinet dat de meeste besmettingen plaatsvinden achter de deur. "Die onbekendheid maakt dat we op een plateau blijven zitten. Daarom: mondkapjes op straat, in de supermarkten, op scholen en ook in de zorg die niet met corona te maken heeft."

De spagaat van Grapperhaus

Minister Grapperhaus ligt onder vuur vanwege zijn huwelijksfoto's, waarop te zien is hoe zijn schoonmoeder hem omhelst en hij de hand van een gast schudt. "Heel tragisch en dramatisch", noemt Bosman het, die zelf recent ook in een spagaat terecht kwam: "Ik had nog geen drie maanden geleden een sterfgeval in de familie. Het is dan vrijwel onmogelijk elkaar niet te troosten. Dan merk je van jezelf dat je verstandelijk weet dit moet je niet doen, maar emotioneel word je een andere kant opgetrokken."

Bosman noemt de foto's 'onverkoopbaar' vanuit het perspectief van de handhaving. Iets dat ook de boa's gisteren al lieten weten nadat mensen die zij wilden beboeten wezen op de bruiloft van Grapperhaus. Hiermee vreest hij voor de "geloofwaardigheid van de minister" die juist over de handhaving van dit coronabeleid gaat. Gezien de spagaat die ook hijzelf herkent, hoopt hij daarom dat het kabinet de handhaving van een mogelijke tweede golf 'menselijker' gaat inrichten.

Epidemioloog Arnold Bosman: 'Mondkapjes op straat, winkels en scholen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie